Český rozhlas: Česko 2022 - Život k nezaplacení. Unikátní pohled na finanční situaci domácností v těžkých časech

13.05.2022 10:06 | Tisková zpráva

Český rozhlas ve spolupráci s organizací PAQ Research zahájil unikátní výzkumný projekt Česko 2022: Život k nezaplacení.

Český rozhlas: Česko 2022 - Život k nezaplacení. Unikátní pohled na finanční situaci domácností v těžkých časech
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Cílem sociologického výzkumu je zjistit, jak rekordní ceny energií, rostoucí inflace nebo drahé bydlení dopadají negativně na rozpočet českých domácností. Na základě výsledků výzkumu bude Český rozhlas ve vysílání nabízet posluchačům možná řešení.

Projekt Česko 2022: Život k nezaplacení bude na vzorku více než 1600 lidí až do podzimu zkoumat konkrétní dopady inflace na finanční situaci rodin. Některé rodiny nezvládnou splácet hypotéky, jiné budou muset výrazně omezit své výdaje a další skončí rovnou v takzvané příjmové chudobě. Datoví analytici Českého rozhlasu a přizvaní experti z organizace PAQ Research budou formulovat doporučení pro další postup státu.

„Český rozhlas chce v nelehké době pomoci našim posluchačům. Rozhodli jsme se proto zmapovat situaci domácností na přesných datech, abychom mohli podávat ve vysílání relevantní zprávy o míře ekonomické krize. Věřím, že náš exkluzivní sociologický výzkum nejenom k této problematice přinese užitečné výsledky,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Výzkumný projekt Česko 2022: Život k nezaplacení se zabývá primárně otázkou, jak moc se zvyšují výdaje domácností na bydlení, potraviny a energie. Zkoumá ale také, jaké domácnosti inflace zasahuje a které si s ní naopak poradí nebo dopady inflace na jejich rozpočet. Kromě ekonomických ukazatelů se výzkum zabývá také integrací lidí z Ukrajiny v různých oblastech života, nebo tím, zda ekonomická situace a válka psychicky dopadá na Čechy a jestli se chtějí před případným podzimním návratem koronaviru nechat přeočkovat.

„Považujeme výzkum za klíčový projekt letošního roku. Reagujeme jím na aktuální dění ve společnosti. Chceme ho využít k tomu, abychom našim posluchačům mohli nabídnout co nejpřesnější zprávu o tom, jak složité časy je čekají, na jakou pomoc od státu mají nárok a jak případně mohou krizi čelit,“ popsal výzkumný projekt ředitel Zpravodajství a šéfredaktor Českého rozhlasu Radiožurnál Ondřej Suchan.

Výzkumný projekt přímo navazuje na panelový výzkum Život během pandemie, který zkoumal, jak se vyvíjelo chování Čechů od začátku epidemie covid-19 a dopad na jejich životy. Výzkumníci tohoto průzkumu každý měsíc osloví vzorek stejných respondentů jako v předešlé studii. Na projektu se podílejí Daniel Prokop, Michaela Kudrnáčová a Eliška Dvořáková z výzkumné organizace PAQ Research a datoví experti z Českého rozhlasu. Sběr dat zajišťuje agentura NMS Market Research a dotazování probíhá prostřednictvím Českého národního panelu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…