Český rozhlas: Concertino Praga zná své vítěze

23.01.2017 18:36

Mezinárodní odborná porota určila v neděli 22. ledna vítěze 51. ročníku tradiční rozhlasové soutěže Concertino Praga. Tento rok byla soutěž vypsána pro flétnu – hoboj – klarinet – fagot – trubku. Absolutní vítězkou a držitelkou ceny Heleny Karáskové se stala Uliana Zhivitckaia z Ruska. Vítězové soutěže budou své výkony obhajovat na koncertu laureátů, který se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu 9. června. Na koncert naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga.

Český rozhlas: Concertino Praga zná své vítěze
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Do letošního 51. ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků se přihlásilo dvacet soutěžících z Ruska, Bulharska, Běloruska, Ukrajiny, Slovinska, Izraele, Lotyšska, Kanady a Španělska. Českou republiku reprezentovalo pět nahrávek.

Absolutní vítězce, kterou se pro tento rok stala flétnistka Uliana Zhivitckaia, vydá Český rozhlas profilové CD.

„Vyhlášení vítěze předcházela důkladná a systematická práce mezinárodní odborné poroty. Porotci vyslechli všechny přihlášené nahrávky, aniž by znali jména soutěžících, kteří je pořídili, a následně vybrali podle nového bodového systému nejlepší snímky. Nahrávka Uliany Zhivitcke  z Ruska přesvědčila svou technickou i výrazovou kvalitou natolik, že se porota této soutěžící rozhodla udělit kromě prvního místa v kategorii Flétna také cenu za nejlepší provedení povinné skladby a následně se stala absolutní vítězkou letošního ročníku,“ uvedl šéfproducent hudební tvorby Českého rozhlasu Lukáš Hurník.

V kategorii FLÉTNA se umístila na prvním místě Uliana Zhivitckaia (Rusko), v kategorii HOBOJ se na druhém místě (první cena nebyla udělena) umístil Timofei Ikhanov (Rusko), v kategorii KLARINET obsadil první příčku Andrey Ryazantsev (Rusko) a první místo v kategorii FAGOT získal Adam Plšek.

Koncert vítězů se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu 9. června. Na koncert naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga. Laureáti vystoupí v koncertních sálech či zámcích čtyř měst v termínu od 12. do 16. června. Soutěž Concertino Praga tak naplňuje svůj hlavní cíl - propagovat klasickou hudbu a seznamovat veřejnost s nejlepšími českými a zahraničními interprety nastupující generace mladých hudebníků.

Výkony mladých umělců letos posuzovala porota ve složení: Jan Ostrý (flétna), Jozef Luptáčik (klarinet), Renata Penezić (flétna), Robert Wolf (flétna), Jana Brožková (hoboj), Jan Hudeček (fagot) a Marek Zvolánek (trubka).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …