Český rozhlas Jazz Fest představí polskou jazzovou špičku

01.12.2014 19:56

Stanice Český rozhlas Jazz a Vltava pořádají již třetí ročník vlastního festivalu. Po předešlém úspěchu estonského a norského programu zavítají do pražského klubu Jazz Dock špičky polského jazzu. V rámci večera, který uzavře na stanici Vltava rok zaměřený na polskou kulturu, vystoupí 2. prosince tři polské jazzové skupiny. Posluchači mohou přímý přenos koncertu naladit od 19 hodin na stanici Vltava.

Český rozhlas Jazz Fest představí polskou jazzovou špičku
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Dramaturgie festivalu se zaměřila na mladší a střední generaci polských jazzových hudebníků, která nezřídka nalézá inspiraci v rocku, punku i reggae. V jednom večeru zde vystoupí trio Dominika Wani, jehož loňský debut získal v Polsku několik ocenění, v méně obvyklé sestavě vystoupí zpěvák Grzegorz Karnas a večer zakončí kvinteto svérázného basisty Wojtka Mazolewského.

Polský jazz bývá spojován s osobnostmi jako Tomasz Stańko, Krzysztof Komeda nebo Leszek Możdżer. „Často o něm máme představu, že vyniká instrumentálně zdatnými hráči bopového střihu, tedy silným zázemím jazzového mainstreamu. Není to však pravidlem: polský jazz má i silnou volně improvizační tradici, vyniká přesahy k elektronice a vůbec dokáže být rozmanitější, než se při pohledu z venku může zdát,“ vysvětluje dramaturg ČRo Jazz Petr Vidomus.

Pianista Dominik Wania patří k vycházejícím hvězdám polského jazzu. V Polsku sklízí úspěchy zejména díky svému debutovému albu Ravel, které vyšlo v roce 2013 a Waniovi vyneslo cenu polského Fryderyka (obdoba českých Andělů) ve dvou kategoriích: jazzové Album roku a Debut roku. Na klavír začal hrát ve třech letech, v roce 2005 dokončil Hudební akademii v Krakově a poté získal stipendium, které mu umožnilo vystudovat na bostonské New England Conservatory of Music. Zde se setkal například s pianistou Danilo Perezem nebo se saxofonistou Jerry Bergonzim.

Velmi dobře znám je v Česku zpěvák Grzegorz Karnas, který v Jazz Docku vystoupí neobvykle v triu bez harmonického nástroje (pouze s kontrabasem a bicími). Grzegorz Karnas se narodil v Horním Slezsku. Vystudoval popové a jazzové oddělení se zaměřením na jazzový vokál na Hudební akademii v Katovicích. V jeho tvorbě se mísí tradice s experimentem, rád rozbíjí hudební tabu a hledá inspiraci v rockové, punkové i popové hudbě. „Karnas je samorost, který se nebojí experimentovat. Jeho hudba nepostrádá hravost, lehkost a neotřelost, které jí dodává nejen originální pěvecký projev, ale také vynikající instrumentalisté tvořící jeho kapelu,“ říká Vidomus. 

Večer v pražském Jazz Docku zakončí kvinteto basisty Wojtka Mazolewského. Tato svérázná postava polského jazzu začínala sice v punkových kapelách na základní škole, ale vzhledem k svému původu a roku narození (Gdaňsk, 1976) se nemohla vyhnout polské „yassové“ revoluci, která znamenala mnoho pro vývoj jazzového žánru. Mazolewski je znám především coby zakladatel populárních Pink Freud, ovšem v posledních letech získalo na významu i kvinteto pod jeho vlastním jménem, v němž účinkuje také trumpetista Oskar Török, známý z českého Vertiga. Wojtek Mazolewski Quintet v Praze představí svou nejnovější desku Polka, která vedle jazzu dává najevo také leaderovu zálibu v reggae.

Český rozhlas Jazz patří mezi novější stanice ČRo – jazz vysílá 24 hodin denně. Už v roce 2011 iniciovala vznik festivalu, v jehož rámci se představují originální osobnosti evropské scény. Letos se spojila se stanicí ČRo Vltava, která se celý rok 2014 zaměřovala na polskou kulturu. Stejně jako projekt

Polský rok na Vltavě i Český rozhlas Jazz Fest vznikl za významné podpory Polského institutu.

Český rozhlas Jazz Fest věnovaný polskému jazzu si budou moci jeho příznivci vychutnat nejen osobně v pražském klubu Jazz Dock, ale také prostřednictvím přímého rozhlasového přenosu na stanici Vltava.

ČRo Jazz Fest - zakončení Polského roku na Vltavě
Klub Jazz Dock, Praha
2. 12. od 19.00 hodin

Dominik Wania Trio
Grzegorz Karnas Trio
Wojtek Mazolewski Quintet

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…