Český rozhlas: Nahrávka Beskydský chameleon zvítězila na festivalu Grand Prix Svetozára Stračiny

13.05.2021 22:11

V letošní konkurenci 40 nahrávek z 13 zemí včetně Kanady, Švédska, Ruska a Rakouska se vítězem jubilejního 10. ročníku Grand Prix Svetozára Stračiny stala nahrávka Českého rozhlasu s názvem Beskydský chameleon.

Český rozhlas: Nahrávka Beskydský chameleon zvítězila na festivalu Grand Prix Svetozára Stračiny
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Mezinárodní porota ocenila tuto etnojazzovou fantazii, která je dokladem mimořádné instrumentální virtuozity na jednodírkovou beskydskou flétnu zvanou „koncovka”.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Na této píšťale se dá střídavým zakrýváním či odkrýváním jediné dírky - ale hlavně mistrným přefukováním do alikvotních tónů - standardně zahrát takzvaná Podhalanská stupnice, která je typická pro pastýřskou hudební kulturu karpatských regionů. Na nahrávce se podíleli Marián Friedl (skladatel, koncovka), skladatel/režisér a producent Jan Rokyta, mistr zvuku Aleš Huber a Ensemble FLAIR ve složení Petr Vala (housle), Jiří Pivovarčík (klarinet), Jiří Pospěch (viola), Lukáš Švajda (kontrabas) a Jan Rokyta (cimbál, umělecký vedoucí).

Hlavní cenu v podobě díla uměleckého sochaře Jána Ťapáka převzal během včerejšího slavnostního galavečera ve Velkém koncertním studiu Slovenského rozhlasu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který u této příležitosti uvedl: „Jsem dojat a velmi si vážím, že ocenění získali kolegové z ostravského studia, které patří na poli hudební produkce mezi českou špičku a jsem nesmírně rád, že se kolegové lidové písničce a folklórní tvorbě dlouhodobě věnují. Ostravský rozhlas je již několikanásobným laureátem ceny Svetozára Stračiny a o to více si vážím této ceny v jubilejním 10. ročníků a v ročníku, kdy si připomínáme 80. výročí od narození Svetozára Stračiny a 25. výročí od jeho úmrtí. Jsem nesmírně rád, že RTVS podobný festival již několik let organizuje, jelikož mám pocit, že v dnešní zrychlené, přemodernizované a globalizované době je dobré se vracet k našim kořenům.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec