Český rozhlas Plus: Konference Evropa bez železné opony - 30 let svobody

24.10.2019 15:39

Český rozhlas u příležitosti oslav 30. výročí pádu železné opony pořádá pod hlavičkou stanice Český rozhlas Plus konferenci, na které budou hovořit odborníci a osobnosti, které se listopadových událostí aktivně účastnili.

Český rozhlas Plus: Konference Evropa bez železné opony - 30 let svobody
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Před publikem vystoupí například bývalý polský prezident a laureát Nobelovy ceny míru Lech Wałęsa, bývalý český premiér a prezident Václav Klaus nebo signatář Charty 77 a dnešní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Konference se uskuteční 11. listopadu v prostorách Nové budovy Národního muzea.

Cílem konference je podpořit odbornou diskuzi a oslovit širokou veřejnost, zejména mladší publikum, jež nemá s pádem komunistického režimu osobní zkušenost. „Český rozhlas jako veřejnoprávní médium s více jak pětadevadesátiletou historií považuje za svou povinnost prosazovat zásady svobody a demokracie, proto jsme u příležitosti 30. výročí sametové revoluce uspořádali unikátní mezinárodní konferenci. Program je koncipován tak, aby oslovil nejen diváky v Nové budově Národního muzea, ale i posluchače stanic Českého rozhlasu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Konferenci bude živě přenášet stanice Český rozhlas Plus, zpravodajský server iROZHLAS.cz přinese online reportáž.

Na konferenci dále vystoupí bývalá diplomatka a kandidátka na slovenskou prezidentku Magda Vášáryová, diplomat Michael Žantovský, americký politolog, autor knihy Lid versus demokracie Yascha Mounk, profesor Jiří Přibáň z Cardiffské univerzity, profesorka politologie Alina Mungiu-Pippidi, spoluzakladatel strany Fidesz a europoslanec Tamás Deutsch, politolog Jacques Rupnik, historik a šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik, emeritní profesor Oxfordské univerzity Vernon Bogdanor a další řečníci, kteří se budou zabývat souvislostmi událostí roku 1989, následujícími 30 lety v zemích střední Evropy a stavem demokracie na počátku 21. století.

„Na konferenci budou představeny také hlavní výsledky unikátního výzkumu zadaného Českým rozhlasem Rozděleni svobodou,“ doplnil šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus Petr Šabata.

V den konání konference bude zároveň mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea zpřístupněna zvuková instalace Českého rozhlasu s názvem Schody času. Ta návštěvníkům přiblíží třicet let svobody ve zvukové paměti prostřednictvím dobových zvukových nahrávek z archivu Českého rozhlasu, vybraných výroků českých osobností a přehledem nejzajímavějších událostí uplynulých let. Instalace bude veřejnosti přístupná do 24. listopadu 2019.

O vstupenky na konferenci je možné soutěžit do 6. 11. ve vysílání stanic Český rozhlas Radiožurnál a Český rozhlas Plus.

Více informací o konferenci naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…