Český rozhlas: Rozhlasová hra v přímém přenosu se vrací po sedmdesáti letech

14.09.2017 20:26

Český rozhlas Dvojka odvysílá v neděli 17. září od 20.00 hodin exkluzivně v přímém přenosu rozhlasovou hru Arthura Conana Doyla „Sherlock Holmes ve státních službách“. Živě vysílaná hra se vrací poprvé od roku 1948 a symbolicky uzavře velký letní projekt „Léto s Sherlockem“.

Český rozhlas: Rozhlasová hra v přímém přenosu se vrací po sedmdesáti letech
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Pro milovníky rozhlasových her připravil Český rozhlas Dvojka mimořádnou exkluzivitu. Cyklus „Léto s Sherlockem“ uzavře novou hrou s oblíbeným detektivem a navíc v přímém přenosu. Naposledy se takto hra vysílala před šedesáti devíti lety, v roce 1948.

„Na tento nápad nás přivedl fakt, že se v posledních letech v některých skandinávských rozhlasech, ale i jinde v Evropě k této metodě vrátili, samozřejmě jako k experimentu. Živě vysílat dramatický tvar, to ještě zdůrazňuje kouzlo a krásu rozhlasu – kdy nás pouhý zvuk přenese teď a tady do jiného prostoru, času, příběhu. A přitom se to někde zároveň děje ve skutečnosti,“ říká šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojka Martin Groman.

Základem inscenace se stala povídka „Bruce-Partingtonovy dokumenty“, která vyšla nejdříve časopisecky v roce 1908 a Arthur Conan Doyle ji posléze zařadil do knihy „Poslední poklona Sherlocka Holmese“, kterou připravil k vydání během první světové války v roce 1917.  Mezi lety 1965 a 1988 byla několikrát adaptována pro televizi a film, rozhlasové zpracování se nikdy neuskutečnilo.

„Kritéria pro výběr povídky byla jasná. Najít dosud nerealizovaný příběh s dostatkem příležitostí ke zvukovému vyprávění a volba padla na povídku „Bruce-Partingtonovy dokumenty“. Je až s podivem, že dosud ušla zájmu rozhlasových tvůrců,“ říká autor dramatizace Martin Velíšek a režisér hry Vít Vencl dodává: „V přímém přenosu vytvoříme ve vinohradském Studiu 2  s pomocí ruchařů a přítomných diváků ulice Londýna, byt v Baker Street i restauraci. Při odhalování vraha budeme přelézat zdi, rozbíjet okna i páčit pokladny a smyčcové kvarteto doprovodí pátrání živou hudbou.“

Rozhlasovou hru „Sherlock Holmes ve státních službách“ odvysílá Český rozhlas Dvojka živě ze Studia 2 v neděli 17. září od 20.00 hodin a kromě klasického rozhlasového přenosu ji nabídne také prostřednictvím streamu na Facebooku a YouTube.

Více informací o programu Českého rozhlasu Dvojka na webu dvojka.rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.