Český rozhlas: Sbírka "Pomáhejte s námi" přinesla postiženým povodněmi 12, 2 milionů

02.08.2013 8:14

Sbírka "Pomáhejte s námi", kterou Český rozhlas ve spolupráci se svým nadačním fondem uspořádal pro lidi postižené povodněmi, vynesla 12,2 milionů korun. Výše získaných prostředků předčila veškerá očekávání, díky tomu pomoc poputuje do více obcí. O rozdělení financí se postarají také humanitární organizace Člověk v tísni a ADRA. Každá z organizací obdržela ze sbírky "Pomáhejte s námi" 4,5 milionů korun, které rozdělí konkrétním domácnostem ze zaplavených oblastí.

Český rozhlas: Sbírka "Pomáhejte s námi" přinesla postiženým povodněmi 12, 2 milionů
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Sbírka byla oficiálně zahájena 6. června 2013 na základě aktuální povodňové situace. 14. června vyvrcholila dárcovským dnem, kdy bylo v největším studiu Českého rozhlasu zřízeno speciální call centrum, ve kterém se po celý den střídali VIP hosté a zaměstnanci rozhlasu, jako telefonisté. Během jediného dne telefonní operátoři přijali přísliby na více než šest milionů korun. Z důvodu obrovského zájmu a velké solidarity lidí, kteří chtěli pomoci svým spoluobčanům, byla sbírka prodloužena.

Ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Martina Kaderková se přiznala k dojetí nad solidaritou, kterou obyvatelé České republiky s postiženými projevili. "Dary všech těch lidí, kteří mnohdy nemají sami moc prostředků, a přesto jsou ochotni se o ně podělit s potřebnými, mě naplnily optimismem. Jsem ráda, že se našlo tolik dárců a věřím, že vybrané finanční prostředky opravdu pomohou tam, kde je to nejnutnější." 

„Úspěch celého projektu Pomáhejte s námi, jež vznikl v Českém rozhlase takřka ze dne na den, nás doslova ohromil. Je neuvěřitelné sledovat, s jakou energií a nadšením lidé přistupují k realizaci takové akce, která se na druhé straně odráží v podobě vlny solidarity a nezištné pomoci. Velké poděkování patří všem, kteří tuto akci svým finančním příspěvkem podpořili a také samotným organizátorům, kteří spojili své síly, aby se tento záměr podařil. Pro nás je to inspirace do budoucna a podnět pomáhat prostřednictvím podobných akcí i nadále,“ uvádí René Zavoral, náměstek generálního ředitele sekce programu a vysílání.

Výtěžek sbírky předčil očekávání, a tak konečná částka 12,2 milionů korun může být rozdělena do více obcí, než bylo původně zamýšleno. Vzhledem k výši hodnoty získaných prostředků byla ve věci rozdělování zahájena spolupráce s nevládními neziskovými organizacemi Člověk v tísni a ADRA, které mají nasazené terénní týmy a popovodňovou pomoc zasaženým oblastem již poskytují.

„Vážíme si navázání spolupráce s Nadačním fondem Českého rozhlasu i toho, že můžeme spojit své síly a společně zaplaveným domácnostem pomoci,“ říká Josef Koláček, hlavní koordinátor pomoci při mimořádných událostech organizace ADRA, a dodává: „Finanční prostředky ze sbírky využijeme na obnovu bydlení lidí v zatopených oblastech. V první fázi půjde o příspěvky na rekonstrukce domů a opravy podlah a omítek. V další fázi pak budeme přispívat na nákup vybavení domácností, tedy na nákup nábytku, elektrotechniky nebo zařízení dětských pokojíčků.”

Obě organizace pomáhají obcím především na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a Litoměřicku. Člověk v tísni poskytuje pomoc navíc na Mělnicku, v Ústeckém kraji a postiženým částem v Praze a okolí.

„Vítáme příspěvek z povodňové sbírky Českého rozhlasu. Prostředky použijeme společně s veškerými finančními zdroji, které se na pomoc po povodních podařilo shromáždit, na přímou pomoc rodinám a domácnostem. Chtěl bych poděkovat jak dárcům, kteří se rozhodli pomoci, tak i nadačnímu fondu Českého rozhlasu. Ten se svým rozhodnutím poskytnout prostředky přes organizace, které působí po povodních pravidelně a jsou v terénu, přidal ke společnému úsilí o rovnoměrné a koordinované pokrytí všech postižených oblastí a zasažených rodin,“ říká Šimon Pánek, ředitel organizace Člověk v tísni.

Část vybraných peněz půjde prostřednictvím sbírky Světluška nadačního fondu Českého rozhlasu také na pomoc nevidomým a zrakově postiženým spoluobčanům, které povodně zasáhly. Z těžce zrakově postižených byla zatím podpořena rodina Růžičkových z Obříství. Sotva rodina stačila dokončit poslední opravy po ničivé povodni z roku 2002, na které jim přispěla i Světluška částkou 27,5 tis. Kč, voda jim znovu zaplavila dům do výše 1,5 metru. Rodina potřebovala vysušit dům a opracovat omítku, aby se mohla alespoň částečně nastěhovat zpět. Právě na tyto základní práce obdržela ze sbírky "Pomáhejte s námi" 50 tis. Kč, celkové náklady na rekonstrukci jsou však vyčísleny rámcově na půl milionu korun.

„Děkujeme za naději na pomoc. Jsme v situaci, kdy voda zničila veškeré vybavení domácnosti. Potřebujeme co nejrychleji začít likvidovat škody – vysoušet, pozvat řemeslníky. Škody odhadujeme dle zkušeností z roku 2002 na 500 tis. Kč jen na stavbě, dalších 300 tis. na vybavení. Uvědomujeme si, že je to velká částka a že je potřeba pomoc i pro ostatní. Prosíme ale o jakoukoli finanční pomoc, abychom mohli co nejdříve začít se zednickými pracemi,“ napsal do Českého rozhlasu pan Růžička.

Hlavními firemní dárci, kteří do sbírky přispěli, jsou T- Mobile Czech Republic, Ford Motor Company, Nadace Vodafone, ELFIS, Havel, Holásek & Partners a KPMG Česká republika Audit.

Více informací o sbírce "Pomáhejte s námi" je k dispozici na speciální webové stránce Českého rozhlasu www.pomahejtesnami.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Na zaplacení daně z nemovitých věcí zbývá už jen týden

16:13 Finanční správa: Na zaplacení daně z nemovitých věcí zbývá už jen týden

Finanční správa (FS) od druhé poloviny dubna rozesílá více než 4 milionům poplatníků platební údaje …