Český rozhlas: V Olomouci začíná 39. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio

17.10.2023 7:34 | Tisková zpráva

Český rozhlas včera v Olomouci zahájil již 39. ročník mezinárodního festivalu Prix Bohemia Radio, který představí to nejlepší z rozhlasové tvorby za uplynulý rok.

Český rozhlas: V Olomouci začíná 39. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Od pondělí 16. října do čtvrtka 19. října 2023 nabídne soutěžní přehlídka návštěvníkům a odborné veřejnosti poslechy a hodnocení kategorií Dokument, Reportáž, Drama a Podcast. Poslechové festivalové dny opět doplní pestrý doprovodný program. 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

Na půdě Univerzity Palackého v Olomouci se v pondělí představí 6 finálových děl v kategorii Dokument, v úterý 4 české reportáže a 10 zahraničních, ve středu 5 finálových děl v sekci Drama a ve čtvrtek 10 podcastů.

„39. ročník Prix Bohemia Radio je ve znamení mimořádně kvalitních děl, takže odborná porota má rozhodně z čeho vybírat. Těší mě, že na akademické půdě Univerzity Palackého v Olomouci opět zasedne také nezávislá studentská porota a rozhodne ve všech kategoriích o držitelích Cen studentů. Soutěžícím přeji hodně štěstí a všem návštěvníkům festivalu nezapomenutelné zážitky“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Slavnostní zahájení 39. ročníku Prix Bohemia Radio se uskuteční v pondělí v sídle Českého rozhlasu Olomouc. V průběhu večera generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral přizve do Síně slávy další výraznou osobnost rozhlasové historie a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře. Slavnostní zahájení festivalu odvysílají stanice Český rozhlas Dvojka a Český rozhlas Olomouc.

Vedle veřejných poslechů finálových soutěžních příspěvků je pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program. V pondělí 16. října od 16.00 hodin reportéři stanice ČRo Radiožurnál Sport Petr Kadeřábek, František Kuna a Tomáš Minarčík v Kapli Božího těla v Uměleckém centru UPOL přiblíží, co vše obnáší práce sportovního rozhlasového reportéra a návštěvníci budou mít také jedinečnou možnost si jejich práci vyzkoušet.

Druhý festivalový den se milovníci divadla mohou těšit na představení Konec rudého člověka. Tragikomickou sondu do duše ruského člověka na motivy knihy Doba z druhé ruky nositelky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové odehraje v Moravském divadle Olomouc od 19.00 hodin pražské Divadlo v Dlouhé. 

Třetí festivalový den se uskuteční v sídle stanice Český rozhlas Olomouc od 17.00 hodin debata s odborníky o dokumentu v podcastové tvorbě. Účastníci se dozví, jaká zajímavá témata hýbou společností, jak cílit na posluchače nebo jak propagovat a distribuovat obsah.

Poslední den festivalu zpestří Rádio Junior programem pro nejmenší návštěvníky. V Pevnosti poznání se mohou těšit od 9.15 do 10.00 hodin na rozhlasové hrátky na plné obrátky v režii moderátorů Ranního ReStartu Jirky Kohouta a Petra Ševčíka, kteří si pro děti připraví soutěže, hudební kvízy, písničky, zvuková kouzla nebo pohádková překvapení.

V rámci slavnostního zakončení 39. ročníku festivalu vyhlásí odborná porota v každé kategorii tři nejlepší příspěvky. Program slavnostního večera odvysílají stanice Český rozhlas Vltava a Český rozhlas Olomouc.

Více informací o aktuálním 39. ročníku Prix Bohemia Radio najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…