Český rozhlas: V rozhlasovém sále letos zazní poprvé excelentní bluegrass. Přijedou legendární Poutníci

16.01.2018 8:41

Na letošní první veřejnou nahrávku do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice zveme příznivce bluegrassu. Ve středu 17. ledna zde přivítáme legendární brněnskou bluegrassovou i countryovou kapelu Poutníci. Nepochybně atraktivní veřejná nahrávka začíná u Tří lvů v 19 hodin.

Český rozhlas: V rozhlasovém sále letos zazní poprvé excelentní bluegrass. Přijedou legendární Poutníci
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Podle ředitele Českého rozhlasu České Budějovice Zdeňka Duspivy bude letošní sezóna žánrově velmi pestrá: „Jako hudební hvězda prvního pololetí bezesporu zazáří zpěvačka Lenka Filipová. Posluchači se mohou také těšit na sestry Marthu a Tenu Elefteriadu, Jana a Petra Burianovi, Luboše Pospíšila a řadu dalších.“

„Naše posluchače i širokou veřejnost také rádi přivítáme při veřejných nahrávkách rozhlasových magazínů, na besedách se zajímavými osobnostmi nebo při pravidelných měsíčních výstavách. Budova Českého rozhlasu se stává tradičním kulturním místem v Českých Budějovicích,“ dodává Duspiva.

Návštěvou rozhlasových nahrávek mohou lidé podpořit Nadační fond Českého rozhlasu, který pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením. Když v den akce přispějí v rozhlasové recepci do pokladničky Světlušky, získají místenku s předstihem jako poděkování za podporu nevidomých a slabozrakých.

Veřejné nahrávky v budějovickém rozhlase zahájí Poutníci

Poutníci byli v začátcích částečně ovlivněni slavnou českou blugrassovou a countryovou kapelou Greenhorns. Však si také dali nejprve anglický název Blue Monsters, který pak zanedlouho změnili na Poutníky. Zlomový okamžik nastal na sklonku sedmdesátých let s příchodem velmi talentovaného autora, bendžisty a osobitého zpěváka Roberta Křesťana, který bluegrassové zaměření souboru posunul k původní tvorbě, ale i originální stylové podobě, které se říkalo czechgrass.

Každý koncert Poutníků i s vynikajícím bendžistou Lubošem Malinou v postupujících osmdesátých letech byl velkým zážitkem a později i zásluhou odvážné moderace textaře Josefa Prudila též ostrůvkem svobody v dobách politicky nevlídných. Poutníci byli a po 47 letech existence stále jsou v českém bluegrassu veledůležitým fenoménem po stránce instrumentální, ale velký obdiv dodnes vzbuzují písničkové texty Roberta Křesťana plné imaginace, zajímavých metafor a myšlenkové hloubky.

Dnešní omlazenou čtyřčlennou a hráčsky rovněž excelentní sestavu Poutníků vede jeden z důležitých článků jejich zlaté éry kontrabasista, zpěvák i autor Jiří Karas Pola.

„Samozřejmě zahrajeme slavné písničky od Roberta Křesťana jako Panenka, Až uslyším hvízdání nebo Pojďme se napít, ale také moje skladby z klasické éry Poutníků jako Hotel Hillary a také leccos z amerického bluegrassu. Posluchači se také mohou těšit na naše instrumentálky včetně kousku z Vivaldiho Čtvera ročních období,“ láká do rozhlasového studia kapelník Jiří Karas Pola.

Přijďte prožít krásný večer s Poutníky do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice ve středu 17. ledna od 19 hodin. Vstup na veřejnou nahrávku je volný, místenky získáte ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice nebo v den koncertu v rozhlasové recepci v ulici U Tří lvů 1.

Hudební večery s Českým rozhlasem České Budějovice si rozhodně nenechte ujít. Více informací se dozvíte na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…