Český rozhlas nabídne na veletrhu Svět knihy 2018 osobnosti i bohatý doprovodný program

09.05.2018 10:37

Novou a moderní expozicí se v letošním roce prezentují Český rozhlas a vydavatelství Radioservis na knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha 2018. Návštěvníci ji mohou navštívit od 10. do 13. května v levém křídle Průmyslového paláce na výstavišti v Praze - Holešovicích.

Český rozhlas nabídne na veletrhu Svět knihy 2018 osobnosti i bohatý doprovodný program
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Setkání s herci, rozhlasovými autory, soutěže, autogramiády a oslava 95 let Českého rozhlasu. To je hlavní program společné expozice Českého rozhlasu a vydavatelství Radioservis na blížícím se knižním veletrhu. Jako tradičně nabídne vydavatelství Radioservis veletržní slevu 25% na všechny své tituly.

Téma izraelské literatury, a Izraele jako čestného hosta, se promítne hlavně ve vysílání a programu Českého rozhlasu Vltava, který se připojí k hlavnímu tématu veletrhu, pořídí záznamy a izraelskou tématiku promítne i do živého vysílání pořadu ArtCafé ve čtvrtek 10. května. Stejné téma představí následně i v rámci speciálu „Izraelský týden“.

„Mám radost, že stanice Českého rozhlasu jsou každým rokem víc a víc na Světu knihy vidět a slyšet. Rozhlas a knížky k sobě neodmyslitelně patří, ostatně žánr četby je mezi posluchači stanic Dvojka, Vltava a Plus jeden z nejpopulárnějších,“ říká ředitel Programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček a ředitel Radioservisu Radim Kolek doplňuje: „Jsem rád, že se nám letos podařilo sestavit tak výjimečný a atraktivní program, návštěvníci se opravdu mají na co těšit.“

Své horké knižní novinky představí arciopat Břevnovského kláštera v Praze Petr Prokop Siostrzonek, cestovatelka Pavla Jazairiová nebo bývalý zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek. Chybět nebude známý grafik Jiří Anderle a o kosmonautech si bude povídat novinář Stanislav Kužel s československým kosmonautem Vladimírem Remkem, který zároveň převezme Cenu Antonína Vítka za popularizaci kosmonautiky za rok 2018, a plukovníkem Michalem Fulierem.

Návštěvníci se mohou těšit na setkání s rozhlasovou moderátorkou Zuzanou Maléřovou, hercem Petrem Čtvrtníčkem, spisovatelem Jáchymem Topolem, dramatikem a režisérem Arnoštem Goldflamem nebo moderátorem Janem Rosákem, spisovatelkou Halinou Pawlowskou a jazykovědcem Karlem Olivou. Jak to vypadalo, když Český rozhlas po 70 letech vysílal živě rozhlasovou hru, pak předvedou a popíší herci, režisér Vít Vencl, páni ruchaři a rozhlasový redaktor Tomáš Černý.

Z veletrhu nabídne Český rozhlas sérii přímých přenosů a záznamů. Pořad o knihách na veletrhu natočí Český rozhlas Plus, z mobilního studia D-stream před Průmyslovým palácem odvysílají vybrané pořady Český rozhlas Dvojka a Rádio Junior. Český rozhlas Dvojka nabídne živě ve čtvrtek a v pátek pořady Host do domu, čtvrteční Kávu o čtvrté a páteční Šťastnou cestu s Janem Rosákem, podvečery po oba dva dny budou patřit Rádiu Junior.

Podobný program v sálech, ale i na stánku Českého rozhlasu a vydavatelství Radioservis

Programy v sálech

čtvrtek 10. 5. 2018

14.00 - 14.50
AUTORSKÝ SÁL - Levé křídlo
Zuzana Maléřová: O květině aneb Rozhlasový zpovědník
Zaposlouchejte se do úvah, příběhů a nejniternějších prožitků moderátorky Českého rozhlasu Dvojka vycházejících z autorčiných rozhlasových pořadů nedělní Dobré ráno a Noční Mikrofórum. Průvodcem a společníkem bude autorčin rozhlasový kolega a člen skupiny Spirituál kvintet Jiří Holoubek.

16.00 - 16.50
AUTORSKÝ SÁL - Levé křídlo
Jáchym Topol: Citlivý člověk a Petr Čtvrtníček
Jedna z literárních událostí roku 2017: v nakladatelství Torst "Citlivý člověk", po osmi letech nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty Jáchyma Topola. Patnáctidílnou četbou na pokračování z této hojně diskutované knihy začalo 1. října 2017 nové vysílací schéma Českého rozhlasu Vltava. Příběh ze žhavé současnosti, za který byl Jáchym Topol 22. října 2017 oceněn Státní cenou za literaturu, nově jako audiokniha na CD.

pátek 11. 5. 2018

12.00 - 12.50
AUTORSKÝ SÁL - Levé křídlo
Petr Prokop Siostrzonek - arciopat břevnovského kláštera
Edice OSUDY

Knižní novinka "Osudy arciopata břevnovského kláštera Petra Prokopa Siostrzonka", vychází z cyklu vysílaného Českým rozhlasem Vltava, vypovídá o síle víry a touhy, o smyslu života v pospolitosti. V listopadu 2017 byl Prokop Siostrzonek zvolen 61. opatem - 2. arciopatem Břevnovského kláštera.

14.00 - 14.50
AUTORSKÝ SÁL - Levé křídlo
Pavla Jazairiová: Příběhy z Mexika
V podvědomí dnešního čtenáře je Mexiko nebezpečná země, kde na severu řádí drogová mafie a na jihu vzkvétá ráj karibských pláží. Teprve pak přicházejí na řadu Aztékové, Mayové a staré památky, které dbalý turista neopomene navštívit. Pavlu Jazairiovou však na Mexiku zajímá především onen dávný střet civilizací, kdy evropský dobyvatel chtivý zlata objevuje neznámou, krutou, ale zároveň oslňující indiánskou kulturu.

17.00 - 18.00
SÁL AUDIOKNIH – Levé křídlo
A.C. Doyle: Sherlock Holmes ve státních službách – živě vysílaná hra po 70 letech
Jak to vypadalo, když Český rozhlas po 70 letech živě vysílal rozhlasovou hru, předvedou a popíší herci, režisér Vít Vencl, páni ruchaři. a rozhlasový redaktor Tomáš Černý. Prezentace k CD se záznamem živě vysílané rozhlasové hry a reportáží o tom, co se dělo ve studiu.

sobota 12. 5. 2018

10.00 - 10.50
AUTORSKÝ SÁL - Levé křídlo
Stanislav Kužel: Kosmonauti nula
O hrdinech z počáteční éry dobývání vesmíru. Noviny o nich nepsaly, nebyli v televizi. Jejich jména zůstala světu utajena, často přišli o své zdraví a někdy i o život. Přesto i oni přispěli k uskutečnění dávné touhy lidstva po cestě do vesmíru. Hosté: odborník a průkopník využívání družicových dat pro výzkum zemského povrchu a propagátor kosmonautiky, ředitel České kosmické kanceláře Doc. Ing. Jan Kolář, vojenský pilot a kosmonaut Vladimír Remek a plukovník Michal Fulier (SR), náhradník slovenského kosmonauta Ivana Belly. Moderuje David Šťáhlavský.

12.00 - 12.50
AUTORSKÝ SÁL - Levé křídlo
Setkání s osobnostmi na vlnách Dvojky
Mají různé zájmy, různé profese a přesto jedno společné – učaroval jim rozhlas. Můžete je slyšet v různých pořadech Českého rozhlasu Dvojka – moderátora a herce Jana Rosáka, spisovatelku a scénáristku Halinu Pawlowskou a jazykovědce Karla Olivu. Těšíme se na vás!

15.00 – 15.50
SÁL AUDIOKNIH – Levé křídlo
Nebojte se klasiky
Setkání s čerstvými držiteli Audioknihy roku 2017, herci Pavlem Tesařem a Klárou Boudalovou. Moderuje Vladimír Kroc.

neděle 13. 5. 2018

11.00 - 11.50
AUTORSKÝ SÁL - Levé křídlo
Arnošt Goldflam: Tata a jeho syn
Protagonistou povídkového souboru je autorův otec: tata. Jsou zde zachycena zejména padesátá a šedesátá léta minulého století, tehdejší Brno, atmosféra čerstvě instalovaného komunistického režimu a situace jedné židovské rodiny v tom všem.

12.00 - 12.50
AUTORSKÝ SÁL - Levé křídlo
Jiří Anderle a Tomáš Černý
Beseda autorů spojených s Českým rozhlasem Dvojka a jejich posluchači, se kterými je pojí vzájemná úcta a respekt k základním hodnotám života.

Stánek Českého rozhlasu a vydavatelství Radioservis L610, levé křídlo Průmyslového paláce

čtvrtek 10. 5. 2018

15.00
Zuzana Maléřová a Jiří Holoubek – autogramiáda

Autogramiáda moderátorů Českého rozhlasu Dvojka Zuzany Maléřové a Jiřího Holoubka.

17.00
Jáchym Topol a Petr Čtvrtníček – autogramiáda

pátek 11. 5. 2018

13.00
Petr Prokop Siostrzonek – autogramiáda
Autogramiáda duchovního a 2. arciopata Břevnovského kláštera v Praze.

14.00
Jitka Novotná: Stříbrný vítr – autogramiáda a představení knihy
Populární moderátor Jan Kovařík vyzpovídá Jitku Novotnou a Milana Heina a společně představí knihu rozhovorů se zajímavými muži, která vychází z oblíbeného rozhlasového cyklu.

15.00
Pavla Jazairiová – autogramiáda

Autogramiáda spisovatelky a cestovatelky Pavly Jazairiové s představením nové knihy "Příběhy z
Mexika".

16.00
Dušan Radovanovič – Svobodná a divoká 90. Léta

Autorký tým z Rešeršního oddělení Českého rozhlasu představí knihu Svobodná a divoká 90. léta. Dušan Radovanovič knihu profiloval jako kaleidoskop stručných a zábavných příspěvků z politiky, popkultury, sportu i každodenního života, které dobu vhodně ilustrují fotografiemi zvučných jmen, jako jsou Herbert Slavík nebo Tomki Němec, i ukázkami z dobového tisku.

18.00
A. C. Doyle: Sherlock Holmes ve státních službách – autogramiáda

Autogramiáda představitelů živě vysílané hry po 70 letech – herců Tomáše Baťka a Jana Hájka, zvukových designérů Petra Šplíchala a Jiřího Litoše, režiséra Víta Vencla a redaktora Tomáš Černého.

sobota 12. 5. 2018

11.00
Stanislav Kužel: Kosmonauti nula – autogramiáda

13.00
Jan Rosák, Halina Pawlowská, Karel Oliva – autogramiáda

Autogramiáda osobností, které můžete slyšet na Českém rozhlase Dvojka – moderátora Jana Rosáka, spisovatelky Haliny Pawlowské, spisovatele Jana Krůty a jazykovědce Karla Olivy.

14.00
Jiří Slíva - RÁDIO STÁLE HLÁSÍ – autogramiáda

Slívův kreslený humor je obvykle postaven na paradoxu - postavení jinak seriózních a běžných námětů do nečekaných kontrastů.

15.00
Jiří Hošek – autogramiáda

Málokdo se dnešnímu Spojenému království dostal tak pod kůži jako zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek. Jeho postřehy shrnuje kniha Jiná Británie. Autor věnuje pozornost ikonám britského společenského života – královské rodině, tenisovému turnaji ve Wimbledonu nebo fotbalovým fanouškům.

neděle 13. 5. 2018

12.00
Arnošt Goldflam: Tata a jeho syn - autogramiáda

13.00
Jiří Anderle – autogramiáda

Autogramiáda rozhlasových tvůrců a mužů mnoha profesí.

14.00
Radiokniha Gustáv Husák

Setkání s autorem knihy Michalem Macháčkem a dramaturgyní pořadu Kateřinou Rathouskou.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…