Český rozhlas představuje audioknihu Vražda pro štěstí

27.10.2022 11:19 | Tisková zpráva

Kdo stojí za vraždou šéfredaktora svérázného literárního časopisu? Detektivka Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany Vražda pro štěstí nás zavede do světa pražské prvorepublikové smetánky i mezi hospodské povaleče a zlodějíčky. V režii Aleše Vrzáka čte Martin Preiss.

Český rozhlas představuje audioknihu Vražda pro štěstí
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Hned první případ je pro novopečeného detektiva Jaroslava Pivoňku náročný nejen z pohledu kriminalistiky, ale i z osobních důvodů. Obětí vraždy je totiž jeho blízký přítel František Procházka, šéfredaktor literárního časopisu Osvobozená lyra, což je svérázný plátek otiskující pouze díla těch, kdo si za možnost publikace zaplatí. Pátrání po vrahovi nás zavede mezi představitele nejrůznějších společenských vrstev, od pražské smetánky, bohatých průmyslníků a podnikatelů přes pseudoliteráty až po hospodské povaleče, zlodějíčky a gangstery.

Kromě linie detektivní je zde silně zastoupena i rovina parodická. Mnohé z postav jsou úsměvnými karikaturami a zejména zástupci literárních kruhů, oběma autorům tak dobře známých, jsou vykresleni se značnou dávkou ironie. I v dalších dílech detektivní trilogie (na CD už vyšla Vražda se zárukou) se setkáváme s odkazy na společenské a politické poměry Československa třicátých let 20. století a období protektorátu, vykreslené s nadsázkou a humorem.

Premiéru rozhlasové četby odvysílal Český rozhlas Dvojka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…