Český rozhlas se opět otevře veřejnosti. Nabídne pestrý program i hudební scénu

12.10.2016 16:04

Český rozhlas se otevře veřejnosti v rámci již tradičního Dne otevřených dveří. V sobotu 15. října budou mít zájemci opět možnost absolvovat komentované prohlídky komplexu rozhlasových budov na pražských Vinohradech, navštívit pestrý doprovodný program jednotlivých stanic a projektů Českého rozhlasu nebo se setkat se známými osobnostmi.

Český rozhlas se opět otevře veřejnosti. Nabídne pestrý program i hudební scénu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Nově bude součástí Dne otevřených dveří také hudební scéna v Balbínově ulici, která nabídne vystoupení Jany Kirschner nebo Marka Ztraceného.

Komentované prohlídky rozhlasových prostor začínají v 9.00 hodin v recepci v ulici Římská 13. Součástí prohlídkové trasy bude návštěva rozhlasového studia, ukázky rozhlasové práce, prezentace jednotlivých stanic a projektů Českého rozhlasu nebo autogramiáda rozhlasových osobností. V Galerii Vinohradská 12 bude k vidění výstava historických rozhlasových přijímačů a návštěvníci se dozvědí řadu zajímavostí z historie i ze současnosti rozhlasového vysílání. Chybět nebude ani ukázka přenosové techniky a vozů, motohlídka Zelené vlny a také unikátní historická Liaz z Rallye Paříž – Dakar.

„Dny otevřených dveří jsou příležitostí pro všechny posluchače a příznivce rozhlasu vidět naživo prostory, odkud se vysílá jejich oblíbený pořad nebo se setkat tváří v tvář s moderátory a rozhlasovými osobnostmi. Všechny návštěvníky srdečně zvu a věřím, že si v letošním pestrém programu vybere opravdu každý,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Na hudební scéně v Balbínově ulici se představí několik interpretů. Ve 14.00 hodin začne program Rádia Junior pro rodiny s dětmi, poté vystoupí hudebník Pandoo, vítěz pořadu Startér Radia Wave. Pokračovat bude zpěvák Marek Ztracený s kapelou, který předá podium v 17.00 hodin Janě Kirschner. Venkovní program uzavřou loňští vítězové hudebně exportního rozhlasového projektu Czeching VR/NOBODY. Programem na pódiu provede Bára Šichanová z Radia Wave.

Z důvodu zvýšených bezpečnostních opatření budou při vstupu do budovy umístěny bezpečnostní rámy. Časové vstupenky lze rezervovat předem na čísle 221 551 313 nebo mailu info@rozhlas.cz. Poslední komentovaná prohlídka se uskuteční v 17.00 hodin.

Podrobný program Dne otevřených dveří Českého rozhlasu:

Radiožurnál připraví živé vysílání a program ze svého stříbrného karavanu R-stream před budovou na Vinohradské. Za mikrofonem se vystřídají moderátoři Vladimír Kroc, Patricie Polanská, Petr Král, Jiří Štefl a Jan Pokorný. Kromě živého vysílání se mohou návštěvníci těšit na projekt Půlstoletí s Cimrmanem, zákulisí přípravy denního a nočního vysílání, včetně hudební dramaturgie stanice.

Dvojka ukáže formou komentované prohlídky své nové vysílací studio a nabídne setkání s mnohými hlasy z vysílání. Ve velkém nahrávacím Studiu 1 na Vinohradské bude moderovaná autogramiáda osobností stanice. Na místě budou například Martina Kociánová, Stáňa Lekešová, Jan Rosák, Aleš Cibulka, Jan Cimický, Roman Víšek, Jan Kovařík a mnozí další.

Vltava nabídne živé vysílání a program ze Studia 2 na Vinohradské. Od 9.00 hodin se živého vysílání Víkendové přílohy ujme Tomáš Černý. Odpoledne se mohou návštěvníci podívat, jak se vyrábí zvuk a setkat se se zvukovým designerem Filipem Skuhrovcem. Chybět nebude ukázka toho, jak se vytváří zvuková podoba rozhlasových her.

Plus umožní návštěvníkům vyzkoušet si v poslechové místnosti ve Vinohradské 12 detektor lži a besedovat s Janem Hnízdilem a Václavem Cílkem. Zdarma bude možné se nechat vyšetřit na toxoplasmu. Na místě bude profesor Jaroslav Flegr, který odhalil hypotézu, že prvok toxoplasma nebezpečně ovlivňuje lidské chování. Samozřejmostí jsou debaty a diskuse s redaktory a moderátory, například Liborem Dvořákem nebo Janem Burdou.

Radio Wave bude vysílat ze svého proskleného studia na rohu Vinohradské a Balbínovy ulice speciální víkendový On Air s moderátory Kubou Kaifoszem a Matějem Samcem. Mezi 12. a 14. hodinou lze nahlédnout přímo do studia. Své živé DJ sety připraví Jarda Petřík a Honza Macháček.

Rádio Junior připravuje program ve svém studiu u příležitosti komentované prohlídky budovy, děti si zde vyzkouší práci moderátora. Na venkovní scéně v Balbínově ulici budou od 14.00 hodin připraveni Jana Rychterová a Petr Ševčík. Potkáte i Ušouna Rušouna.

Závěr komentované prohlídky nabídne setkání s Pamětí národa, která zvukovým laserem přiblíží vzpomínky pamětníků na Václava Havla. Na místě budou tvůrci Mikuláš Kroupa a Adam Drda. Hned o patro níže, těsně před páternosterem v prvním podlaží budovy Vinohradská, bude s cizojazyčným programem připraveno Radio Praha.

Hmateliér Světlušky, Nadačního fondu Českého rozhlasu, se představí v prostoru nad recepcí Vinohradská. Petr Mašek, nevidomý lektor, novinář a technický pracovník navigačního centra pro nevidomé ukáže různorodost kompenzačních pomůcek.

Otevřena bude i rozhlasová jídelna On Air, kam se dostanete vchodem z Balbínovy ulice.

Zelená vlna přijede do Balbínovy ulice se svoji motohlídkou, přiveze také historickou Liaz z Rallye Paříž – Dakar a naláká vás na letošní vysílání závodu.

Otevřena bude také Galerie Vinohradská 12, kde bude k vidění výstava historických rozhlasových přijímačů a celá řadu zajímavostí z historie rozhlasového vysílání. Aktuální výstava představí také 85. výročí založení pražské ZOO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…