Český rozhlas uctí hrdiny pamětní deskou, koncerty i velkolepým videomappingem

01.05.2015 17:20

Český rozhlas 5. května odhalí pamětní desku dosud neznámým hrdinům, kteří padli při jeho obraně ve dnech Pražského povstání. Zároveň otevře výstavu dosud nepublikovaných fotografií z této doby a promítne unikátní dokumentární film. Pro širokou veřejnost je pak přichystán velkolepý videomapping na Staroměstském náměstí, před kterým zahraje Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Český rozhlas uctí hrdiny pamětní deskou, koncerty i velkolepým videomappingem
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Český rozhlas byl přímým účastníkem bojů Pražského povstání v květnu 1945 a při jeho obraně zemřely desítky lidí. Chceme důstojně uctít jejich památku a zároveň veřejnosti přiblížit události tehdejší doby. Historie Českého rozhlasu je výjimečná v tom, že se jako médium významně podílel na utváření moderních dějin naší země,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Český rozhlas bude již 3. května pořádat v Plzni speciální koncert pro hrdiny v rámci tamních Slavností svobody. Hlavní část akcí pro veřejnost se však odehraje v Praze 5. května. Před budovou rozhlasu na Vinohradské ulici se uskuteční pietní akt, při kterém bude odhalen pomník se jmény dalších 81 lidí, kteří padli v bitvě o rozhlas.  Dosavadní prameny a pamětní deska na budově rozhlasu uváděly 89 jmen, nyní je jich odkryto dohromady 170. Osudy bojovníků o rozhlas a jejich nepřátel bude Český rozhlas dále odhalovat na speciálním webu www.bitvaorozhlas.cz.

„Připomínat podobné události patří k poslání média veřejné služby, jakým Český rozhlas je. Všichni také respektujeme historii rozhlasu a to, jakou roli hrál v novodobých českých dějinách. Lidé neváhali za rozhlas umírat v květnu 1945 a bránili ho i proti vojákům sovětských okupačních vojsk v srpnu 1968,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

V budově Českého rozhlasu bude 5. května také odhalena výstava dosud nepublikovaných fotografií a promítnut dokumentární film s unikátními záběry, které ukazují hrdinství rozhlasáků, českých četníků a dalších povstalců v bitvě o rozhlas. Vyvrcholením všech aktivit pořádaných Českým rozhlasem k uctění památky hrdinů je večerní videomapping na Staroměstském náměstí. Tvůrci slibují velkolepou podívanou s originálními prvky a příběhem válečného hrdiny. První promítání začne ve 21.15 a bude mít pět opakování.

Český rozhlas má také speciální celoroční projekt Hrdina.cz, do kterého se zapojují všechny stanice ČRo, web i sociální sítě. Jeho posláním je podívat se na události druhé světové války z různých úhlů pohledu, nabídnout lidem možnost zamyslet se nad pojmem „hrdinství“ v jeho různých podobách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …