Český statistický úřad: Celková důvěra v ekonomiku se v září snížila

25.09.2023 13:21 | Tisková zpráva

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 4,2 bodu na hodnotu 89,2, při stejném vývoji obou jeho složek.

Český statistický úřad: Celková důvěra v ekonomiku se v září snížila
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 4,5 bodu na hodnotu 89,4 a indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 2,7 bodu na hodnotu 88,3.

graf

Za zářijovým snížením ekonomického sentimentu mezi podnikateli stojí zejména výrazný pokles důvěry v odvětví průmyslu (-7,6 bodu). Důvěra poklesla též ve vybraných službách (-2,2 bodu) a v obchodě (-1,2 bodu), mírně se zvýšila pouze ve stavebnictví (+0,6 bodu).

„Pozitivní vývoj důvěry v ekonomiku mezi podnikateli z posledních měsíců v září přibrzdil výrazný pokles v odvětví průmyslu. Důvodem je především nepříznivá situace v oblasti automotive, kde podnikatelé očekávají podstatné snížení tempa růstu výrobní činnosti způsobené, mimo jiné, výpadky v dodavatelských řetězcích,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

tabulka

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se meziměsíčně snížila. Počet respondentů očekávajících zhoršení celkové ekonomické situace v Česku v následujících dvanácti měsících se v září výrazně zvýšil. Počet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci či očekávajících její zhoršení v příštích dvanácti měsících se oproti srpnu téměř nezměnil. Podíl respondentů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, zůstal rovněž přibližně stejný.

graf

graf

„Důvěra mezi spotřebiteli se v září snížila podruhé za sebou. Důvody zůstávají neměnné. Velký počet respondentů pociťuje pokles své životní úrovně a ještě větší počet se obává zhoršení hospodářské situace v následujících 12 měsících,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

***

Detailnější informace o vývoji podnikatelské a spotřebitelské důvěry naleznete v doplňující informaci k RI konjunkturálních průzkumů ZDE.

graf

graf

Poznámky:
Podrobné časové řady sald jednotlivých ukazatelů, sald a bazických indexů indikátorů důvěry dle odvětví ZDE
Konjunkturální a spotřebitelské průzkumy jsou spolufinancovány granty Evropské komise DG ECFIN (více ZDE)
Evropskou databázi najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…