Český statistický úřad: Ceny pohonných hmot výrazně vzrostly

11.06.2018 9:20

„K růstu květnové inflace přispěly nejvíce ceny potravin a bydlení. Vzrostly také ceny pohonných hmot. Natural stál v květnu 32 Kč, nafta 31,30 Kč. U obou se jedná o nejvyšší hodnoty od prázdnin 2015,“ komentuje cenový vývoj Jiří Trexler z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Český statistický úřad: Ceny pohonných hmot výrazně vzrostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Spotřebitelské ceny vzrostly v květnu oproti dubnu o 0,5 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle doprava. Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 2,2 %, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v dubnu.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo zejména zvýšení cen zeleniny o 7,7 %, ovoce o 4,7 % a másla o 7,5 %. V oddíle doprava vzrostly ceny pohonných hmot a olejů o 4,2 %. Průměrná cena benzinu Natural 95 (32,01 Kč/l) a průměrná cena motorové nafty (31,33 Kč/l) byly nejvyšší od srpna, resp. července 2015. V oddíle alkoholické nápoje, tabák se zvýšily ceny lihovin a vína shodně o 2,2 % a ceny tabákových výrobků o 0,5 %. Vývoj cen v oddíle zdraví ovlivnilo sezónní zvýšení cen lázeňských pobytů o 6,5 %.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v květnu působil především pokles cen v oddíle odívání a obuv, kde ceny oděvů i obuvi klesly shodně o 0,6 %. V oddíle rekreace a kultura se snížily zejména ceny dovolených s komplexními službami o 0,5 %. Z potravin byly nižší především ceny nealkoholických nápojů o 1,0 %, trvanlivého polotučného mléka o 3,9 %, vajec o 3,8 % a cukru o 4,2 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,5 % a ceny služeb o 0,4 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 2,2 %, což je o 0,3 procentního bodu více než v dubnu. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot a olejů přešly z poklesu o 0,4 % v dubnu v růst o 4,9 % v květnu. Meziroční cenový růst zrychlil i v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny másla byly vyšší o 19,0 % (v dubnu o 10,1 %), ovoce o 5,4 % (v dubnu o 3,2 %). Ceny zeleniny přešly z poklesu o 11,7 % v dubnu v růst o 2,5 % v květnu, přičemž ceny brambor zmírnily svůj pokles na -15,1 % (-25,1 % v dubnu). V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny výrobků a služeb osobní péče o 3,1 % (v dubnu o 2,4 %) a ceny pojištění o 5,0 % (v dubnu o 4,7 %). Ke zpomalení meziročního růstu cen došlo v oddíle alkoholické nápoje, tabák zejména vlivem cen alkoholických nápojů, které byly v květnu vyšší o 3,5 % (v dubnu o 4,2 %).

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v květnu nadále největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o 2,9 %, vodného o 1,8 %, stočného o 1,3 %, elektřiny o 2,8 %. Druhé v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde byly ceny jogurtů meziročně vyšší o 11,6 %, vajec o 11,0 %, margarínu a ostatních rostlinných tuků o 6,8 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák ceny vzrostly o 3,6 %. Vliv na zvýšení cenové hladiny měly též ceny v oddíle doprava (nárůst o 2,9 %).

Na meziroční snižování cenové hladiny působily v květnu ceny v oddíle pošty a telekomunikace, zejména vlivem poklesu cen telefonních a faxových služeb o 2,0 %. Pokles cen nastal též v oddíle odívání a obuv vlivem nižších cen oděvů o 2,6 %. V oddíle bydlení se snížily ceny zemního plynu o 0,8 % a ceny tepla a teplé vody o 0,1 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,8 % a ceny služeb o 2,8 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného (nákladů vlastnického bydlení) byl meziročně 102,0 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 2,3 %.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v dubnu 1,4 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v březnu. Nejvíce ceny vzrostly v Rumunsku (o 4,3 %). Naopak na Kypru a v Irsku došlo v dubnu k meziročnímu poklesu cen o 0,3 %, resp. o 0,1 %. Na Slovensku cenový růst v dubnu zrychlil na 3,0 % z 2,5 % v březnu. V Německu byly ceny vyšší o 1,4 % (v březnu o 1,5 %). Podle předběžných výpočtů vzrostl v květnu HICP v ČR meziměsíčně o 0,5 % a meziročně o 2,0 %. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za květen 2018 je 1,9 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP.)

* * *

Od ledna 2018 jsou indexy spotřebitelských cen počítány na základě nově zavedené klasifikace ECOICOP (evropská klasifikace individuální spotřeby podle účelu), která zavádí do spotřebního koše detailnější členění. K této změně dochází dle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/792. Struktura publikovaných indexů zůstává zachována.

Od ledna 2018 jsou zároveň indexy spotřebitelských cen počítány na aktualizovaných vahách, které vycházejí z výdajů domácností v roce 2016. Nově vypočítávané indexy jsou na všech úrovních spotřebního koše řetězeny k časové řadě indexů o základu průměr roku 2015 = 100. Tím je zajištěno pokračování této časové řady, ze které jsou počítány indexy k dalším základům (předchozí měsíc = 100, stejné období předchozího roku = 100 a index klouzavých průměrů za posledních 12 měsíců k průměru 12 předcházejících měsíců).

Nový spotřební koš naleznete na internetových stránkách ČSÚ: spotřební koš (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…