Český statistický úřad: Deficit vládních institucí za rok 2022 dosáhl 3,2 procenta HDP

23.10.2023 16:08 | Tisková zpráva

Na základě pravidelných konzultací Eurostat ověřil výsledek hospodaření a dluh vládních institucí, jež byly publikovány v rámci Rychlých informací 2. října 2023. Bylo potvrzeno, že saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo v roce 2022 schodkem ve výši 3,2 % HDP, a zadlužení sektoru dosáhlo na konci roku 2022 úrovně 44,2 % HDP.

Český statistický úřad: Deficit vládních institucí za rok 2022 dosáhl 3,2 procenta HDP
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Eurostat na základě pravidelných konzultací ověřil schodek hospodaření vládních institucí za rok 2022 ve výši 217,9 mld. Kč a zadlužení sektoru vládních institucí na úrovni 44,2 % HDP,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Notifikační tabulka deficitu a dluhu vládních institucí, Česká republika, 2019–2022:

tabulka

Na základě doporučení Eurostatu byl v Notifikačních tabulkách deficitu a dluhu vládních institucí změněn způsob zachycení transakcí týkajících se „Nástroje pro oživení a odolnost EU“ (Recovery and Resilience Facility). Tato změna byla bez dopadu na deficit a dluh vládních institucí.

Údaje za všechny členské státy Evropské unie byly publikovány na stránkách Eurostatu v pondělí 23. 10. 2023 v 11:00 hodin.

Notifikační tabulky deficitu a dluhu vládních institucí 2019-2022 najdete ZDE.

Poznámky: Notifikaci deficitu a dluhu vládních institucí sestavuje a předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie vždy za čtyři uplynulé roky a formou projekce za běžný rok, a to vždy ke konci března a září. Projekci běžného roku sestavuje a publikuje Ministerstvo financí. Kvantifikace fiskálních ukazatelů je založena na metodice Evropského systému národních účtů (ESA 2010). Podle maastrichtských kritérií výše deficitu nesmí překročit 3 % a úroveň kumulovaného dluhu 60 % HDP.
Přebytek/deficit vládních institucí je výše čistých půjček (+) nebo výpůjček (-) v systému národního účetnictví. Ukazatel vyjadřuje schopnost sektoru v daném roce financovat (+) jiné sektory ekonomiky nebo potřebu tohoto sektoru být ostatními sektory financován (-).
Dluh vládních institucí představuje nominální výši konsolidovaných závazků sektoru vládních institucí vyplývající z emitovaného oběživa, přijatých vkladů, emitovaných dluhových cenných papírů a přijatých půjček. U cizoměnových dluhových nástrojů zajištěných proti měnovému riziku je ocenění provedeno na bázi smluvního kurzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …