Český statistický úřad: Letní sezóna byla úspěšná

08.11.2017 12:31

Ve 3. čtvrtletí 2017 se meziročně zvýšil počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních o 5,9 % a počet jejich přenocování o 4,2 %. V hlavní turistické sezóně se tak znovu potvrdil trend zvyšující se návštěvnosti.

Český statistický úřad: Letní sezóna byla úspěšná
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 3. čtvrtletí roku 2017 celkem 19,9 milionu nocí, což bylo o 4,2 % více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování rezidentů vzrostl o 3,6 %, hosté ze zahraničí strávili v ubytovacích zařízeních o 5,1 % více nocí. Meziroční růst zaznamenaly téměř všechny kategorie ubytovacích zařízení, vyjma kategorie turistických ubytoven a chatových osad. V hotelích se počet přenocování zvýšil o 5,1 %, v penzionech o 7,2 % a v kempech o 5,0 %. Z pohledu regionů nejvyšší růst zaznamenal Ústecký kraj (+13,6 %), především díky zvýšení návštěvnosti nerezidentů. Nerezidenti strávili v Ústeckém kraji o 25,4 % nocí více než loni. Rovněž ubytovací zařízení na jižní Moravě nahlásila růst počtu přenocování (+12,2 %), a to rezidentů (+12,3 %) i nerezidentů (+11,9 %).

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 7,0 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 5,9 %. Zvýšil se počet jak domácích, tak i zahraničních hostů. Rezidentů se ubytovalo o 650 tisíc více než hostů ze zahraničí. Počet domácích se meziročně zvýšil o 6,1 %, zahraničních o 5,8 %. Návštěvnost hotelů byla vyšší o 6,7 %, v penzionech se ubytovalo o 8,5 % více osob a kempy přivítaly o 5,9 % více příjezdů než loni. Regionálně přibylo hostů ve všech krajích České republiky. Nejvyšší přírůstek zaznamenal Ústecký kraj, kde se ubytovalo o 16,8 % více návštěvníků než loni. Více než 10% nárůst zaznamenala ubytovací zařízení také v Karlovarském (+12,3 %) a v Jihomoravském kraji (+10,8 %).

Nejvíce zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo jako vždy z Německa. Hromadná ubytovací zařízení navštívilo více než půl milionu Němců, v porovnání s předchozím rokem to bylo o 3,6 % více. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili v letních měsících návštěvníci ze Slovenska (216 tisíc) s meziročním zvýšením příjezdů o 5,4 %. Na třetím místě se umístilo Polsko (199 tisíc příjezdů, meziroční nárůst o 4,1 %). Z prvních deseti zemí nejvyšší dynamiku vykázaly příjezdy návštěvníků z Číny (+31,9 %). Nadprůměrný zájem o ubytování ve sledovaných zařízeních měli i nadále Rusové (+24,4 %) a Korejci (+20,0 %). Právě příjezdy z Číny a Jižní Koreje přesáhly za tři čtvrtletí letošního roku objem návštěv z těchto zemí za celý loňský rok. Z významných příjezdových zemí došlo k poklesu návštěv z Velké Británie o 7,3 %. Rovněž návštěvnost z Itálie se snížila o 1,1 %.  V žebříčku zemí podle počtu přenocování stojí za povšimnutí devátá pozice Izraele s meziročním zvýšením počtu nocí o 12,0 %. Hosté z Izraele zůstávali ubytováni v průměru déle (4,5 nocí) než ostatní návštěvníci a realizovali tak větší počet přenocování při menším počtu příjezdů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…