Český statistický úřad: Letos k nám přijelo nejvíc turistů od začátku tisíciletí

11.11.2017 12:04

Od počátku roku do konce září se v českých hotelech, penzionech a dalších zařízeních ubytovalo 15,85 miliónu turistů. Za první tři čtvrtletí jde o nejvyšší číslo od roku 2000. Více turistů k nám jezdí ze sousedních států a z asijských zemí. Přibylo také turistů z Ruska.

Český statistický úřad: Letos k nám přijelo nejvíc turistů od začátku tisíciletí
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Od  ledna do září přenocovalo v tuzemských ubytovacích zařízeních o 9,7 % více hostů než ve stejném období loňského roku. Převažovali domácí turisté, kterých se ubytovalo přes 8 miliónů. Hostů ze zahraničí přijelo 7,8 miliónu, meziročně o 10 % více. Nejčastěji k nám turisté míří z Německa (1,5 miliónu), Slovenska (524 tisíc) a Polska (485 tisíc). V porovnání se stejným obdobím minulého roku se nejvíce zvýšil počet turistů z Číny (o 44,2 %), Ruska (o 40,8 %) a Jižní Koreje (o 31,0 %).

„Česká republika se stává oblíbenou turistickou destinací pro asijské země. Výrazně roste počet turistů z Číny a Jižní Koreje. Více turistů k nám míří i z Japonska a Tchaj-wanu. Na rozdíl od situace v letech 2015 a 2016 se začal meziročně zvyšovat také počet turistů z Ruska,“ potvrdila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Meziročně vyšší počet hostů i přenocování zaznamenaly všechny kraje. V devíti krajích vzrostl počet ubytovaných hostů o více než 10 %. V pražských hromadných ubytovacích zařízeních se ubytovala více než třetina všech turistů, celkem 5,7 miliónu. „Drtivou většinu hostů pražských hotelů a penzionů tvoří cizinci. Od počátku roku využilo ubytovacích služeb pražských zařízení 4,9 miliónu zahraničních turistů a necelých 800 tisíc rezidentů,“ dodává Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. Více než milión turistů přespalo jak v Jihomoravském, tak Jihočeském i Královéhradeckém kraji. Na opačném konci žebříčku se s necelými 400 tisíci ubytovaných hostů umístil Pardubický kraj.

Více hostů přenocovalo ve všech hlavních kategoriích ubytovacích zařízení. Nejvyššího meziročního růstu dosáhly penziony, kam přicestovalo o 15,8 % více hostů. Čtyřhvězdičkové hotely ubytovaly o 11,4 % více hostů, v luxusních pětihvězdičkových hotelech vzrostla návštěvnost o 10,4 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…