Český statistický úřad: Maloobchodní tržby klesly v srpnu meziročně šestnáctý měsíc v řadě

06.10.2023 16:08 | Tisková zpráva

Meziročně se tržby v maloobchodě v srpnu snížily reálně o 2,8 %, meziměsíčně klesly o 0,8 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 7,3 % a meziměsíčně o 1,2 %.

Český statistický úřad: Maloobchodní tržby klesly v srpnu meziročně šestnáctý měsíc v řadě
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) snížily v srpnu reálně o 0,8 %, přičemž za pohonné hmoty klesly o 4,5 % a za nepotravinářské zboží o 0,6 %, naopak za potraviny vzrostly o 0,2 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v srpnu snížily reálně o 2,8 %, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 4,1 % a za potraviny o 3,2 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 3,7 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy pokračovaly v meziročním poklesu šestnáctý měsíc v řadě. Snížení tržeb v srpnu bylo ovlivněno nižším prodejem nepotravinářského zboží a potravin. Naopak růst tržeb si od letošního března udržel prodej pohonných hmot,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

tabulka

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 9,3 %, s oděvy a obuví o 8,4 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 7,7 %, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 2,8 % a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 1,3 %. Naopak tržby rostly v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky o 4,6 %. Tržby z prodeje potravin v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se snížily o 3,4 % a ve specializovaných prodejnách potravin o 1,1 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 2,9 %. Internetovým a zásilkovým obchodům2) tržby vzrostly o 2,8 %.

graf

graf

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) reálně meziměsíčně vzrostly o 1,2 %. Meziročně se tržby zvýšily o 7,3 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 8,1 % a za opravy motorových vozidel o 4,2 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

graf

graf

Poznámky:

Všechny údaje v Rychlých informacích jsou uvedeny ve stálých cenách. Meziroční vývoj je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti.
Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.
Metodika ZDE

1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel
2) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby
3) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel

Navazující výstupy: časové řady ve Veřejné databázi ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…