Český statistický úřad: Meziroční pokles maloobchodních tržeb v červnu zmírnil

04.08.2023 16:08 | Tisková zpráva

Meziročně se tržby v maloobchodě v červnu snížily reálně o 4,1 %, meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 0,6 % a meziměsíčně stagnovaly.

Český statistický úřad: Meziroční pokles maloobchodních tržeb v červnu zmírnil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) zvýšily v červnu reálně o 0,3 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 0,9 % a za potraviny o 0,7 %, naopak za nepotravinářské zboží klesly o 0,1 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v červnu snížily reálně o 4,1 %, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 6,6 % a za potraviny o 5,3 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 12,2 %.

tabulka

„Maloobchodní tržby v červnu meziročně po očištění o cenové vlivy pokračovaly v poklesu, přičemž tempo poklesu se oproti předchozím měsícům zmírnilo. Na snížení tržeb maloobchodu se podílel nižší prodej potravin i nepotravinářského zboží. Z nepotravinářského zboží se jednalo především o výrobky pro domácnost a prodej prostřednictvím internetu. Tržby z prodeje pohonných hmot pokračovaly v růstu,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 13,6 %, s oděvy a obuví o 4,0 % a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 2,7 %. Naopak tržby rostly v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky o 1,3 %, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 0,9 % a s počítačovým a komunikačním zařízením o 0,1 %. Tržby z prodeje potravin se snížily v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 5,3 % a ve specializovaných prodejnách potravin o 4,1 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 5,8 %. Internetovým a zásilkovým obchodům2) tržby klesly o 7,2 %.

graf

graf

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) reálně meziměsíčně stagnovaly. Meziročně se tržby zvýšily o 0,6 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 1,2 %, naopak za opravy motorových vozidel klesly o 1,7 %.

Za celé druhé čtvrtletí se maloobchodní tržby snížily reálně meziročně o 6,2 %. Tržby za nepotravinářské zboží klesly o 8,5 %, za potraviny o 7,4 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 9,4 %. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby zvýšily o 1,4 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

graf

graf

Poznámky:
Všechny údaje v Rychlých informacích jsou uvedeny ve stálých cenách. Meziroční vývoj je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti.
Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.
Data za měsíc květen 2023 byla v souladu s politikou revizí ČSÚ revidována, za červen 2023 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2023 budou zveřejněny v březnu 2024.
Metodika ZDE

1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel.
2) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.
3) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.