Český statistický úřad: Meziroční růst cen zahraničního obchodu zmírnil

13.05.2019 11:26

V březnu 2019 se vývozní ceny meziměsíčně snížily o 0,3 %, dovozní ceny o 0,1 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,8 %. Meziročně se vývozní ceny zvýšily o 2,6 %, dovozní ceny o 2,8 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,8 %.

Český statistický úřad: Meziroční růst cen zahraničního obchodu zmírnil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Ceny zahraničního obchodu v březnu meziměsíčně mírně klesly. Meziročně ceny však rostly, vývozní o 2,6 % a dovozní ceny o 2,8 %. Na růst vývozních i dovozních cen mělo největší vliv zvýšení cen strojů a dopravních prostředků,“ říká Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Meziměsíční srovnání

Vývozní ceny v březnu klesly o 0,3 %. Vliv na vývoj celkového meziměsíčního indexu měl zejména pokles cen ve skupině minerálních paliv o 4,6 % (především elektřiny). Ceny polotovarů1 se snížily o 0,5 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 0,1 %. Ceny strojů a dopravních prostředků se nezměnily. Rostly pouze ceny ostatních surovin2 o 0,5 %.

Dovozní ceny se v březnu snížily o 0,1 %. Největší vliv na pokles celkového meziměsíčního indexu mělo snížení cen chemikálií o 1,0 %. Ceny minerálních paliv klesly o 0,6 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 0,2 %. Nejvíce rostly ceny ostatních surovin o 1,2 %, potravin o 0,2 % a ceny strojů a dopravních prostředků o 0,1 %.

Směnné relace dosáhly hodnoty 99,8 %. Významnější negativní hodnoty směnných relací zaznamenala minerální paliva (96,0 %), polotovary (99,5 %) a stroje a dopravní prostředky (99,9 %). Nejvyšší pozitivní hodnoty směnných relací dosáhly chemikálie (100,8 %) a průmyslové spotřební zboží (100,1 %).

Meziroční srovnání

Ceny vývozu rostly o 2,6 % (v únoru o 3,4 %). Zásadní vliv na vývoj celkového meziročního indexu mělo zvýšení cen strojů a dopravních prostředků o 2,3 %. Nejvíce rostly ceny ve skupině minerálních paliv o 4,4 % (zejména ropných výrobků), potravin o 4,2 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 4,1 %. Ceny neklesly v žádné sledované skupině.

Dovozní ceny se zvýšily o 2,8 % (v únoru o 3,3 %). Největší vliv na růst celkového meziročního indexu mělo zvýšení cen strojů a dopravních prostředků o 3,6 %. Nejvíce rostly ceny ostatních surovin o 8,1 % (hlavně rudy kovů). Ceny minerálních paliv rostly o 7,8 % a ceny chemikálií o 2,3 %. Ceny potravin klesly o 0,1 %.

Směnné relace se snížily na hodnotu 99,8 % (v únoru hodnota 100,1 %) a po třech měsících zamířily do negativních hodnot. Nejnižší negativní hodnoty směnných relací zaznamenaly ostatní suroviny (94,3 %), minerální paliva (96,8 %) a stroje a dopravní prostředky (98,7 %). Z významných skupin dosáhlo pozitivních hodnot směnných relací průmyslové spotřební zboží (103,0 %) a polotovary (101,6 %).

Další informace také v analýze Vývoj indexů cen v zahraničním obchodě - 1. čtvrtletí 2019 ZDE.

Poznámka:
1 Názvem polotovary jsou v textu označovány tržní výrobky tříděné hlavně podle materiálu (SITC 6).
2 Názvem ostatní suroviny jsou v textu označovány suroviny nepoživatelné, s výjimkou paliv (SITC 2).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…