Český statistický úřad: Meziroční růst spotřebitelských cen se nezměnil

13.07.2016 9:07

Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu proti květnu o 0,1 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle doprava a oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu stejně jako v květnu, tj. o 0,1 %.

Český statistický úřad: Meziroční růst spotřebitelských cen se nezměnil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle doprava způsobilo zvýšení cen pohonných hmot o 4,0 %. V oddíle rekreace a kultura se zvýšily zejména ceny dovolených s komplexními službami o 1,3 %.

Na snižování cenové hladiny působil zejména pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde se snížily především ceny chleba o 1,6 %, vajec o 6,2 %, mléka o 2,0 %, sýrů o 1,1 %, ostatních mléčných výrobků o 1,9 %, másla o 3,7 %, nealkoholických nápojů o 0,8 %. Ceny zeleniny klesly o 2,9 %, přičemž ceny plodové zeleniny se snížily o 15,1 %, zatímco ceny brambor, v důsledku přechodu trhu z pozdních na rané brambory, vzrostly o 11,5 %. V oddíle odívání a obuv se snížily ceny oděvů o 1,0 % a ceny obuvi se nezměnily.

Ceny zboží úhrnem i ceny služeb vzrostly shodně o 0,1 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu stejně jako v květnu o 0,1 %. Tento vývoj byl především důsledkem zmírnění poklesu cen v oddíle doprava a naopak vlivem prohloubení cenového poklesu v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V oddíle doprava zmírnil pokles cen pohonných hmot v červnu na 10,2 % ze 12,9 % v květnu. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje klesly zejména ceny ovoce o 5,7 % (v květnu o 3,2 %), chleba o 2,2 % (v květnu o 0,8 %), ostatních mléčných výrobků o 7,3 % (v květnu o 5,3 %), másla o 10,5 % (v květnu o 9,3 %), nealkoholických nápojů o 1,5 % (v květnu o 0,6 %). U zeleniny zpomalil cenový růst v červnu na 2,1 % ze 4,1 % v květnu vlivem vývoje cen brambor, které byly vyšší o 10,4 % (v květnu o 43,7 %).

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v červnu největší vliv ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde vzrostly ceny tabákových výrobků o 5,1 % a alkoholických nápojů o 2,5 %. Vliv na zvyšování měly rovněž ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny čistého nájemného o 1,5 %, vodného o 1,6 %, stočného o 5,3 %, elektřiny o 1,2 %, tepla o 0,9 %. V oddíle odívání a obuv byly vyšší ceny oděvů o 0,4 % a ceny obuvi o 5,2 %. V oddíle rekreace a kultura vzrostly především ceny rekreačních a kulturních služeb o 2,1 %. V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 1,3 %, zatímco ceny ubytovacích služeb se nezměnily. V oddíle ostatní zboží a služby se zvýšily především ceny kadeřníků a služeb osobní péče o 2,2 % a finančních služeb o 2,1 %.

Na snižování meziroční cenové hladiny nadále působil pokles cen zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde klesly ceny mléka o 12 %, sýrů o 11 %, jogurtů o 11,6 %. V oddíle bydlení klesly ceny zemního plynu o 6,9 %. Snižující vliv pokračoval i v oddíle doprava (o 2,3 %).

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,7 %, zatímco ceny služeb vzrostly o 1,2 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 99,9 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu 0,3 %.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)[1]) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v květnu −0,1 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v dubnu. Nejvíce vzrostly ceny v Belgii (o 1,6 %) a na Maltě (o 1,0 %). Naopak v šestnácti zemích EU ceny klesly, z toho nejvíce v Rumunsku (o 3,0 %) a Bulharsku (o 2,5 %). Na Slovensku klesly ceny v květnu o 0,7 % (v dubnu o 0,4 %). V Německu byla meziroční změna cen v květnu 0,0 % (v dubnu pokles o 0,3 %). Podle předběžných výpočtů bylav červnu meziměsíční změna HICP v ČR 0,1 % a meziroční −0,1 % (v květnu 0,0 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za červen 2016 je 0,1 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkáchEurostatu: HICP.)

Poznámky:
Zodpovědný vedoucí pracovník ČSÚ: RNDr. Jiří Mrázek, ředitel odboru, tel. 274052533, e-mail: jiri.mrazek@czso.cz 
Kontaktní osoba: Ing. Pavla Šedivá, vedoucí oddělení, tel. 274052138, e-mail: 
pavla.sediva@czso.cz 
Metoda získání dat: Přímé terénní zjišťování cen, centrální zjišťování cen a výkaznictví
Termín ukončení sběru dat: 20. kalendářní den příslušného měsíce/termín ukončení zpracování: 3. kalendářní den následujícího měsíce
Navazující publikace: 012018-16 Indexy spotřebitelských cen – základní členění (měsíční periodicita) a 012019-16 Indexy spotřebitelských cen – podrobné členění (roční periodicita)
Dokumenty na internetu: 012023-16 Indexy spotřebitelských cen – podrobné členění (měsíční periodicita)

https://www.czso.cz/csu/czso/inflace-spotrebitelske-ceny 
Termín zveřejnění další RI: 9. 8. 2016

[1]) HICP dosud neobsahuje imputované nájemné.

Související analýza: Vývoj indexů spotřebitelských cen - 2. čtvrtletí 2016

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…