Český statistický úřad: Nová kniha popisuje 15 let Česka v Evropské unii

09.05.2019 17:37

Nově vydaná publikace Českého statistického úřadu shrnuje základní oblasti vývoje České republiky v období od vstupu do Evropské unie. V přehledné a graficky atraktivní formě prezentuje vybrané ukazatele vývoje obyvatelstva, ekonomiky, životních podmínek, životního prostředí a informačních technologií a výzkumu.

Český statistický úřad: Nová kniha popisuje 15 let Česka v Evropské unii
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ke každému tématu je připojen krátký komentář, který popisuje vývoj Česka v dané oblasti a zasazuje údaje do širšího kontextu. Důraz je kladen především na přehledné vyobrazení cesty, kterou ČR urazila v posledních patnácti letech a rovněž postavení země v rámci Evropské unie.

„Zásady společného trhu, tedy volný pohyb zboží, osob a kapitálu, přinesly po vstupu do EU největší změny. Otevření evropského trhu českým výrobcům znamenalo další zesílení role exportu, což ovlivnilo i podobu celého tuzemského hospodářství,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Větší otevření zahraničnímu kapitálu usnadnilo příliv přímých investic do domácí ekonomiky a dále urychlilo probíhající transformaci. Volný pohyb osob nejen usnadnil cestovaní, ale také umožnil českým občanům pracovat či studovat v dalších členských zemích Unie.

Za posledních 15 let se změnila i podoba společnosti. Postupně se zvýšil průměrný věk obyvatelstva i očekávaná doba dožití. Evropskému průměru se země začala přibližovat například zdvojnásobením podílu vysokoškoláků na dospělé populaci.

Kniha je pro zájemce zdarma ke stažení na webových stránkách úřadu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…