Český statistický úřad: Podíl penzijních nároků na HDP se vrátil na předcovidovou úroveň

15.02.2024 19:15 | Tisková zpráva

Hodnota penzijních nároků českých domácností (nárok současných i budoucích penzistů ze všech typů penzí) se po poklesu na 270,2 % HDP ke konci roku 2021 vrátila na úroveň 305,2 % HDP ke konci roku 2022.

Český statistický úřad: Podíl penzijních nároků na HDP se vrátil na předcovidovou úroveň
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Do poklesu hodnoty penzijních nároků v roce 2021 se promítla pandemie onemocnění covid-19, která měla významný dopad na úmrtnost. V roce 2022 se díky zvýšení důchodového věku žen a třem valorizacím tato hodnota vrátila na předcovidovou úroveň,“ říká Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45991 lidí

V České republice vyplývají nároky domácností z prvního důchodového pilíře, tj. průběžného systému financování důchodů (dávkově definovaného důchodového pojištění) a dobrovolného třetího pilíře ve formě naspořených prostředků v penzijních fondech.

Součástí aktuální publikace (ZDE) je vedle metodických popisů a komentářů k publikovaným údajům také analýza citlivosti penzijních nároků na výši aplikované úrokové sazby. Úroková sazba je v modelu využita pro diskontování budoucích nároků do současné hodnoty a má tak významný vliv na výsledek modelu. Změny v penzijních nárocích za aktuálně publikované roky ukazují, že kromě ekonomických faktorů má na jejich výši také vliv širší sociální a demografický kontext.

Stanovení hodnoty penzijních nároků vychází z manuálu Technical Compilation Guide for Pension Data in National Accounts, vydaného roku 2020 Eurostatem. Dle Transmisního programu Eurostatu jsou členské státy povinny zveřejňovat tato data v tříleté periodicitě. V mezidobí jsou údaje publikovány na dobrovolné bázi. ČSÚ aktuálně publikuje data za rok 2022 a 2021.

V souladu s metodikou není hodnota penzijních nároků z průběžného systému financování důchodů (1. pilíř) součástí dluhu sektoru vládních institucí (tzv. maastrichtské kritérium).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…