Český statistický úřad: Průmysl v květnu přibrzdil

08.07.2021 12:22

Průmyslová produkce v květnu reálně meziročně vzrostla o 25,3 %. Meziměsíčně byla nižší o 3,6 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 46,5 %.

Český statistický úřad: Průmysl v květnu přibrzdil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce v květnu 2021 byla reálně meziměsíčně nižší o 3,6 %. Meziročně vzrostla o 25,3 %. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +8,5 procentního bodu, růst o 59,5 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +3,3 p. b., růst o 54,7 %) a výroba kovových konstrucí a kovodělných výrobků (příspěvek +3,1 p. b., růst o 29,1 %). Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -0,2 p. b., pokles o 2,2 %), výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -0,1 p. b., pokles o 2,0 %) a výroba nápojů (příspěvek -0,04 p. b., pokles o 2,0 %).

„Květnové výsledky průmyslu byly ještě ovlivněny loňskými rozsáhlými odstávkami. Průmyslová produkce v květnu vzrostla meziročně o čtvrtinu. Růst zaznamenala prakticky všechna odvětví zpracovatelského průmyslu. Objem nových průmyslových zakázek se meziročně zvýšil o bezmála polovinu,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

„Zakázky tuzemským výrobcům tedy nechybí, ale další růst průmyslu začíná limitovat nedostatek dílů a surovin. Průmyslová produkce mezi dubnem a květnem poklesla. Podstatně se na tom podílel automobilový průmysl, kde součástky chybějí nejvíce,“ dodává Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v květnu 2021 meziročně vzrostly o 31,2 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 35,3 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 26,2 %.

Hodnota nových zakázek v květnu 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 46,5 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 49,9 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 39,6 %. K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +26,5 p. b., růst o 79,6 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +4,8 p. b., růst o 89,1 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +4,6 p. b., růst o 36,3 %). Nové zakázky klesly pouze v odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -0,6 p. b., pokles o 5,5 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v květnu 2021 meziročně snížil o 1,4 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v květnu 2021 meziročně vzrostla o 12,0 %. Růst průměrné mzdy byl ovlivněn nízkou srovnávací základnou a vyplácením mimořádných odměn.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v dubnu 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 38,7 %, český průmysl vzrostl o 55,1 %. Největší meziroční růst zaznamenala Itálie a Slovensko; německý průmysl vzrostl o 33,0 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za květen 2021 dne 14. 7. 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…