Český statistický úřad: Průmyslová produkce v listopadu klesla

08.01.2024 10:01 | Tisková zpráva

Průmyslová produkce v listopadu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,4 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 0,2 %.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v listopadu klesla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce v listopadu 2023 byla reálně meziměsíčně nižší o 1,4 %. Meziročně klesla o 2,7 %. „V listopadu se průmysl vrátil k poklesu. Mírný růst ve výrobě motorových vozidel a některých navazujících oborech nezvládl vykompenzovat pokles většiny odvětví, zejména výroby strojů a ostatních nekovových minerálních výrobků,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ. Vývoj ve výrobě motorových vozidel byl zčásti ovlivněn vyšší srovnávací základnou roku 2022, kdy listopad jako nejsilnější měsíc roku kompenzoval předchozí říjnový výpadek. Odvětví výroby strojů a zařízení se během posledního půl roku změnilo ze stabilně růstového na odvětví objevující se v čele odvětví s nejvyšším záporným příspěvkem. Pokračoval pokles ve výrobě stavebních hmot a skla, o téměř pětinu byla meziročně nižší produkce v těžbě a dobývání.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v listopadu 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 0,2 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 0,8 %, tuzemské nové zakázky klesly o 0,9 %. „V listopadu se po dlouhé době dostaly do černých čísel nové průmyslové zakázky. Bylo to zejména díky výrobě motorových vozidel a elektrických zařízení a také uzavření dalších dlouhodobých objednávek na ostatní dopravní prostředky, například kolejová vozidla,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. Dvojciferným tempem opět klesla meziročně hodnota nových zakázek v chemickém průmyslu a v hutnictví a slévárenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v listopadu 2023 meziročně snížil o 2,3 % a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 4,3 %. Tempo růstu průměrné mzdy bylo ovlivněno vysokou srovnávací základnou z předchozího roku.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v říjnu 2023 v EU27 meziročně klesla o 5,5 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Irsko (o 34,0 %) a Estonsko (o 12,2 %). Německý průmysl klesl o 3,9 %, Naopak nejvíce vzrostl řecký průmysl (o 10,8 %) a dánský průmysl (o 6,9 %). Výkon českého průmyslu se zvýšil o 1,9 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…