Český statistický úřad: Průmyslová produkce v roce 2022 vzrostla o 1,7 %

06.02.2023 11:48 | Tisková zpráva

Průmyslová produkce v prosinci meziročně reálně vzrostla o 4,0 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,2 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 10,1 %.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v roce 2022 vzrostla o 1,7 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Průmyslová produkce v roce 2022 vzrostla o 1,7 % a vyrovnala předcovidovou úroveň produkce z roku 2019. Nejvýrazněji tento výsledek ovlivnila výroba motorových vozidel, kde produkce meziročně vzrostla o více než desetinu. V řadě dalších klíčových odvětví českého zpracovatelského průmyslu však meziročně produkce klesla,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ. 

Průmyslová produkce v prosinci 2022 byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,2  %. Meziročně vzrostla o 4,0 %. K růstu nejvýznamněji přispěla výroba motorových vozidel, kde se produkce vlivem nižší srovnávací základy zvýšila meziročně o 30 %. Meziroční růst si v prosinci udržela většina podniků v segmentu automotive. V závěru roku se dařilo zvýšit produkci v kožedělném a oděvním průmyslu. V oděvním průmyslu se projevila zejména zvýšená domácí poptávka. Nejvýrazněji klesla produkce ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, kde se projevila vysoká srovnávací základna a vysoká rozpracovanost dlouhodobých zakázek. V prosinci pokračoval pokles produkce i ve dvou významných průmyslových odvětvích: chemickém průmyslu a ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství. Zejména ve druhém jmenovaném odvětví se již delší dobu projevují důsledky vysoké energetické náročnosti výroby a snížená poptávka, zejména ze zahraničí.

„Prosincové výsledky průmyslu potvrdily trend z předchozích měsíců roku 2022. Produkce průmyslu jako celku stagnovala, byť v jednotlivých odvětvích docházelo k různým výkyvům. Potvrzují to i údaje za nové průmyslové zakázky, jejichž hodnota sice meziročně vzrostla, avšak meziměsíční porovnání na výrazné zvýšení zakázkové náplně neukazuje,“ doplňuje Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v prosinci 2022 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 10,1 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily 9,3 %, tuzemské nové zakázky vzrostly o 11,6 %. K růstu hodnoty nových zakázek podobně jako u produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel: vlivem nízké srovnávací základny vzrostly nové zakázky v tomto odvětví meziročně o čtvrtinu. O více než čtvrtinu se zvýšila i hodnota nových zakázek ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Pokles hodnoty nových zakázek ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení byl ovlivněn vysokou srovnávací základnou z prosince předchozího roku, kdy byly uzavřeny větší dlouhodobé kontrakty.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v prosinci 2022 meziročně snížil o 0,6 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v prosinci 2022 meziročně vzrostla o 7,8 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v listopadu 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 2,0 %, český průmysl vzrostl o 0,5 %. Největší meziroční růst zaznamenalo Irsko (o 34,9 %) a Malta (o 15,5 %). Naopak nejvíce klesl estonský průmysl (o 12,2 %). Výkon německého průmyslu se snížil o 0,2 %.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…