Český statistický úřad: První kolo volby prezidenta provázela rekordní účast voličů

15.01.2023 11:19 | Tisková zpráva

V historicky třetí přímé volbě prezidenta republiky hlasovalo 68,24 % voličů. Do druhého kola volby postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů, Petr Pavel a Andrej Babiš. Voliči vybírali celkem z osmi kandidátů.

Český statistický úřad: První kolo volby prezidenta provázela rekordní účast voličů
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ze dvou postupujících získal 35,40 % hlasů Petr Pavel, druhý Andrej Babiš dostal 34,99 % hlasů. Z nepostupujících kandidátů získali Danuše Nerudová 13,92 % hlasů, Pavel Fischer
6,75 % hlasů, Jaroslav Bašta 4,45 %, Marek Hilšer 2,56 %, Karel Diviš 1,35 % a Tomáš Zima 0,55 % hlasů.

„O postupujících do druhého kola rozhodl rekordní počet voličů. Svého volebního práva využilo 68,24 % voličů, nejvíce v historii přímé volby hlavy státu. Rovněž historicky rekordní je nejmenší rozdíl mezi prvním a druhým postupujícím do druhého kola volby, který činí 22 843  hlasů,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Petr Pavel získal nejvyšší podíl hlasů v obci Černouček na Litoměřicku, konkrétně 81,61 %. Andrej Babiš měl nevyšší podporu v obci Milhostov na Chebsku, a to 84,67 %. Zde byl také vůbec největší rozdíl mezi dvěma postupujícími kandidáty a činil 79,84 procentních bodů.

„Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obcích Přeckov na Třebíčsku a Kaničky na Domažlicku, kde k volbám dorazilo 100 % oprávněných voličů. Naopak nejméně voličů si cestu do volební místnosti našlo v obci Zběšičky na Písecku, a to 31,91 %,“ říká Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Poslední okrsek byl zpracován v sobotu 14. ledna v 19.12 hodin. V pondělí ráno výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…