Český statistický úřad: Spotřeba domácností reálně klesla oproti předchozímu čtvrtletí o 4,4 %

03.10.2020 19:27

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně vzrostl o 0,3 %. Reálná spotřeba na obyvatele se mezičtvrtletně snížila o 4,4 % a míra úspor vzrostla o 5,3 procentního bodu.

Český statistický úřad: Spotřeba domácností reálně klesla oproti předchozímu čtvrtletí o 4,4 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Nefinanční podniky: poklesla míra zisku, vzrostla míra investic

Míra zisku ve 2. čtvrtletí byla 42,9 %, což je o 1,1 procentního bodu (p. b.) méně než v předchozím čtvrtletí a o 1,0 p. b.1 méně než před rokem. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků poklesly meziročně o 4,9 %1. Větší pokles HPH než investic, vedl k tomu, že míra investic proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 2,3 p. b. a dosáhla 29,2 %. Meziročně stoupla míra investic o 1,4 p. b.1 .

Domácnosti: reálné příjmy domácností mírně vzrostly

Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele i díky podpůrným programům zaměstnanosti vzrostl ve 2. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 0,3 %, meziročně rovněž o 0,3 %1. Reálná spotřeba domácností na obyvatele mezičtvrtletně poklesla, konkrétně o 4,4 %. Meziročně se reálná spotřeba snížila o 6,0 %.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve 2. čtvrtletí hodnoty 34 142 Kč1 a oproti předchozímu čtvrtletí se reálně snížil o 7,1 %, meziročně o 7,4 %1. Do výrazného poklesu příjmů ze zaměstnání se promítlo zastavení výroby a uzavření některých provozoven v důsledku pandemie koronaviru. Prostředky vyplacené zaměstnancům v rámci programu ANTIVIRUS nepředstavují dle metodiky ESA 2010 mzdy.

Výsledkem výrazného poklesu výdajů domácností a mírného růstu příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla historicky nejvyšší míra úspor, a to 18,5 %. Míra investic v sektoru domácností se proti předchozímu čtvrtletí snížila o 0,1 p.b. a dosáhla 9,2 %.

Zpřesnění odhadu HDP

Současně byl zpřesněn odhad hrubého domácího produktu (HDP). HDP ve 2. čtvrtletí 2020 mezičtvrtletně poklesl o 8,7 % a meziročně o 10,9 %. Časové řady o tvorbě a užití HDP naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…