Český statistický úřad: V březnu klesla průmyslová produkce o 10,8 procenta

07.05.2020 10:02

Průmyslová produkce v březnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 10,8 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 8,7 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 15,7 %.

Český statistický úřad: V březnu klesla průmyslová produkce o 10,8 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Průmysl v březnu 2020 ztratil řádově desetinu své obvyklé produkce, z větší části v souvislosti s přijatými opatřeními proti šíření koronaviru. Práce ve stavebnictví, na rozdíl od průmyslu, byly omezeny méně. V obou odvětvích se však meziročně snížil objem nově uzavřených zakázek,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„Opatření přijatá v souvislosti s omezením šíření koronaviru se negativně projevila zejména v automobilovém průmyslu. Dotkla se především výroby osobních automobilů a zprostředkovaně tak i podniků vyrábějících jednotlivé komponenty do aut. Další negativní dopady můžeme pozorovat u výroby nápojů, například v pivovarnictví,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Zvýšená poptávka po potravinách, lécích, dezinfekčních a hygienických potřebách naopak podpořila tuzemskou výrobu vybraných výrobků. To se pozitivně projevilo v celkových výsledcích u výroby potravinářských výrobků, papírenství a farmacii. A z části také u výroby textilií a oděvů,“ doplňuje Matějka.

tabulka

Průmyslová produkce1 v březnu 2020 byla reálně meziměsíčně nižší o 8,7 %. Meziročně klesla o 10,8 %. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -5,0 procentního bodu, pokles o 25,8 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek -1,6 p. b., pokles o 17,9 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek -0,9 p. b., pokles o 8,3 %). Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích výroba potravinářských výrobků (příspěvek +0,3 p. b., růst o 6,9 %), výroba papíru a výrobků z papíru (příspěvek +0,2 p. b., růst o 12,9 %) a zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (příspěvek +0,1 p. b., růst o 8,8 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách2 v březnu 2020 meziročně klesly o 9,5 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 11,9 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 6,1 %.

tabulka

Hodnota nových zakázek2 v březnu 2020 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 15,7 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 13,1 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 21,0 %. K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -10,9 p. b., pokles o 28,3 %), výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -1,6 p. b., pokles o 16,6 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek -1,6 p. b., pokles o 14,6 %). Nové zakázky vzrostly pouze v odvětvích výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (příspěvek +0,2 p. b., růst o 17,0 %) a výroba papíru a výrobků z papíru (příspěvek +0,2 p. b., růst o 8,5 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců3 v průmyslu se v březnu 2020 meziročně snížil o 2,6 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v březnu 2020 meziročně vzrostla o 3,2 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v únoru 2020 v EU27 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 1,3 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za únor 2020 dne 13. 5. 2020.

graf

Průmysl v 1. čtvrtletí 2020

Průmyslová produkce1 v 1. čtvrtletí 2020 po vyloučení sezónních vlivů byla v porovnání se 4. čtvrtletím 2019 nižší o 3,0 %. Meziročně klesla o 4,6 %.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách2 byly v 1. čtvrtletí 2020 meziročně nižší o 3,0 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 5,0 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 0,4 %.

graf

Hodnota nových zakázek2 v 1. čtvrtletí 2020 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 5,8 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 6,2 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 5,0 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců3 v průmyslu se v 1. čtvrtletí 2020 meziročně snížil o 2,4 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v 1. čtvrtletí 2020 meziročně vzrostla o 5,3 %.

graf

Poznámky:
Výsledky za březen 2020 byly sestaveny standardně na základě zpracování měsíčního výkazu Prům 1-12 a s využitím administrativních zdrojů dat. Děkujeme všem podnikům, které nám data i v současné nelehké situaci poskytly, a ČSU tak mohl zpracovat výsledky v plném rozsahu.
1) Meziroční vývoj průmyslové produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
2) Meziroční vývoj tržeb v běžných cenách a hodnoty nových zakázek jsou uváděny neočištěné.
3) Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…