Český statistický úřad: V roce 2017 přesáhl výdělek lékařů 55 tisíc korun

11.04.2019 12:13

Mediánový výdělek lékařů v roce 2017 činil přes 55 tisíc korun za měsíc, od roku 2012 se zvýšil o 9 tisíc korun. U všeobecných sester a porodních asistentek byl ve stejném období nárůst o zhruba 7 tisíc korun na 31,5 tisíce korun. Nejvíce, přes 35 tisíc korun, vydělávaly sestry v Plzeňském kraji a v Praze, naopak nejméně ve Zlínském kraji.

Český statistický úřad: V roce 2017 přesáhl výdělek lékařů 55 tisíc korun
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V zaměstnaneckém poměru pracovalo v roce 2017 v tuzemském zdravotnictví 26 tisíc lékařů, 21 tisíc všeobecných sester a porodních asistentek se specializací a 58 tisíc všeobecných sester a porodních asistentek bez specializace.

Mediánový výdělek lékařů dosáhl v roce 2017 částky 55 283 Kč, což bylo více než dvojnásobek mediánu platů a mezd všech zaměstnanců v České republice, který byl 26 843 Kč. Při porovnávání výdělků lékařů s ostatními zaměstnanci je ovšem nutné brát v potaz, že všichni lékaři mají vysokoškolské vzdělání. Z tohoto pohledu pak již nejsou mzdy lékařů tak výrazně nad průměrem a představují 146 % mediánu mezd všech zaměstnanců s magisterským či doktorským vzděláním.

Výše výdělků lékařů se napříč republikou výrazně liší. „Nejvyšší medián mezd a platů nemají na rozdíl od mnoha jiných profesí lékaři v Praze, ale v Královehradeckém kraji. V roce 2017 šlo o 63,2 tisíc Kč. Praha se dělí o druhé místo spolu s Moravskoslezským krajem, tam lékaři vydělávali 58,3 tisíc Kč,“ uvedla Helena Chodounská z Odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Na opačném konci žebříčku se umístili lékaři ve Středočeském kraji, kteří pobírali o zhruba 21 tisíc méně, než jejich královéhradečtí kolegové.

O sedm tisíc od roku 2012 vzrostl mediánový výdělek všeobecných sester a porodních asistentek, který v roce 2017 činil měsíčně 31 464 Kč. Všeobecné sestry tak vydělávají 110 % mediánu mezd všech zaměstnaných žen s vyšším odborným nebo bakalářským vzděláním. Z hlediska regionální diferenciace na tom byly nejlépe sestry v Plzeňském kraji a v hlavním městě s mediánem mezd přes 35 tisíc Kč. Nejméně vydělávaly sestry ve Zlínském kraji s necelými 27 tisíci Kč.

Další informace naleznete v publikaci Odměňování zdravotnických pracovníků: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/odmenovani-zdravotnickych-pracovniku. Publikace byla zpracována na základě údajů Informačního systému o průměrném výdělku Ministerstva práce a sociálních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…