Český statistický úřad: V roce 2020 se u nás prostavělo 536 miliard

15.06.2021 16:14

Stavební společnosti provedly v roce 2020 stavební práce v hodnotě 536 miliard Kč, což je meziročně o 1,1 % méně. Tři čtvrtiny z celkového objemu připadaly na novou výstavbu, rekonstrukce a modernizace a nejvíce stavebních prací proběhlo na území hlavního města Prahy a s větším odstupem následovaly kraje Jihomoravský a Středočeský.

Český statistický úřad: V roce 2020 se u nás prostavělo 536 miliard
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Stavební společnosti provedly v roce 2020 stavební práce v hodnotě 536 miliard korun, což v meziročním porovnání představuje pokles o 1,1 %.

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí

Tento pokles je mírnější než v případě indexu stavební produkce zejména z důvodu jiné cenové hladiny,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ. Většina stavebních prací byla provedena na nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích a tento podíl meziročně mírně klesl. Přibližně čtvrtina prací připadla na opravy a údržbu. Podíl prací provedených v zahraničí byl zanedbatelný, ale najdou se i firmy, kde práce v zahraničí tvoří významnou součást jejich celkového obratu.

Z územního hlediska provedly firmy s dvaceti a více zaměstnanci nejvíce stavebních prací v Praze a jde ve značné míře o výstavbu bytových a nebytových nevýrobních budov. S odstupem pak následují kraje Jihomoravský a Středočeský, kde probíhala intenzivní výstavba dopravní infrastruktury. Na opačném konci řady se nachází kraje Karlovarský a Liberecký, které jsou ovšem menší svou rozlohou.

Větší stavební podniky realizovaly pro veřejné zadavatele 51 % z celkového objemu vynaložených prostředků a tento podíl po propadu v letech 2016 a 2017 dále rostl. „Veřejné prostředky v převážné většině směřovaly do výstavby inženýrských staveb, případně nebytových nevýrobních budov,“ dodává Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…