Český statistický úřad: Ve čtyřech obcích se uskutečnily nové obecní volby

20.03.2022 8:41 | Tisková zpráva

Ve čtyřech obcích v sobotu voliči rozhodovali o novém složení obecních zastupitelstev. Počet zastupitelů zde totiž klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. Pro nové volby bylo zaregistrováno celkem 10 kandidátních listin.

Český statistický úřad: Ve čtyřech obcích se uskutečnily nové obecní volby
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Volilo se v obcích Domousnice (okr. Mladá Boleslav), Jiřice u Miroslavi (okr. Znojmo), Trpík (okr. Ústí nad Orlicí) a Trubín (okr. Beroun). O celkem 28 mandátů v těchto čtyřech zastupitelstvech se ucházelo 73 platných kandidátů, jejichž průměrný věk byl 41,6 let. Nejmladšímu kandidátovi bylo v době konání voleb 21 let, nejstaršímu kandidátovi 76 let. O post zastupitele se ucházelo 29 žen, tj. 39,7 % z celkového počtu kandidátů.

Volební účast dosáhla 58,21 % a nejvyšší zájem o volby zaznamenali v obci Trpík, kde účast dosáhla 77,05 %. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 43,1 let. Nejmladšímu je 28 let, nejstaršímu 58 let. V těchto volbách bylo do zastupitelstev zvoleno 12 žen, tedy 42,9 % z celkového počtu kandidátů.

„Zvolení zastupitelé budou svůj mandát vykonávat do termínu řádných obecních voleb, které se uskuteční na podzim tohoto roku. Zpracování výsledků voleb do obecních zastupitelstev patří k těm vůbec nejnáročnějším a Český statistický úřad se na ně intenzivně připravuje již dnes,“ říká Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 20. března v 00:21 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Kompletní výsledky voleb konaných 19. března 2022 naleznete na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…