Český statistický úřad: Ve druhém kvartálu rostly nejvíc tržby v dopravě a skladování

08.08.2018 11:16

Ve druhém kvartálu pokračoval i růst tržeb ve službách. „Největší vliv na celkový výsledek mělo odvětví dopravy – dařilo se železnicím, silniční i letecké dopravě, skladování, poštovním a kurýrním službám. Růst ale zaznamenala i další odvětví jako informační a telekomunikační služby, pohostinství a ubytování nebo vědecké a profesní služby. Celkově se tržby ve službách zvýšily o 3,1 %,“ doplňuje ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Český statistický úřad: Ve druhém kvartálu rostly nejvíc tržby v dopravě a skladování
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ve 2. čtvrtletí sezónně očištěné tržby ve službách reálně mezičtvrtletně klesly o 0,2 %. Tržby očištěné o kalendářní vlivy se meziročně zvýšily reálně o 2,6 %, bez očištění o 3,1 %.

Mezičtvrtletně se tržby ve službách1) ve 2. čtvrtletí po očištění o sezónní vlivy snížily reálně o 0,2 %. Mezičtvrtletní růst zaznamenaly pouze sekce ubytování, stravování a pohostinství a administrativní a podpůrné činnosti.

Meziročně se tržby po očištění o kalendářní vlivy zvýšily o 2,6 %. Nejvýrazněji rostla sekce dopravy a skladování následována sekcí informačních a komunikačních činností.

Meziročně se tržby bez očištění zvýšily o 3,1 %. V jednotlivých sekcích byl vývoj následující:

V dopravě a skladování se tržby zvýšily o 6,6 %. Dvouciferný růst tržeb vykázala vodní doprava (o 21,1 %) a skladování a vedlejší činnosti v dopravě (o 10,9 %). Tržby rostly také pozemní a potrubní dopravě (o 4,2 %), letecké dopravě (o 3,2 %) a poštovním a kurýrním činnostem (o 2,9 %).

V ubytování, stravování a pohostinství se tržby zvýšily o 1,1 %. Ve stravování a pohostinství vzrostly tržby o 2,6 %, naopak v ubytování tržby poklesly o 2,2 %.

V informačních a komunikačních činnostech se tržby zvýšily o 3,7 %. Nejvyšší růst tržeb vykázaly informační činnosti (o 8,2 %), které zahrnují např. zpracování dat, webové portály a hosting. Tržby vzrostly i činnostem v oblasti informačních technologií (o 6,4 %), tvorbě programů a vysílání (o 5,4 %), vydavatelským činnostem (o 2,6 %) a telekomunikačním činnostem (o 0,6 %). Naopak pokles tržeb vykázal tzv. filmový a hudební průmysl, a to o 8,5 %.

V činnostech v oblasti nemovitostí tržby meziročně klesly o 1,4 %. Pokles zaznamenaly jak tržby v objemově významnějším pronájmu nemovitostí (o 1,7 %), tak také tržby realitních kanceláří a správy nemovitostí (o 0,1 %).

V profesních, vědeckých a technických činnostech2) se tržby zvýšily o 0,8 %. V této sekci rostly tržby nejvíce ostatním profesním, vědeckým a technickým činnostem (o 4,6 %), kam se řadí například překladatelské či fotografické služby, ale také zprostředkovatelské činnosti, designerské služby nebo činnosti stavebního dozoru. Vyšších tržeb dosáhly také činnosti vedení podniků a poradenství v oblasti řízení (o 3,9 %) a právní a účetnické činnosti (o 2,3 %). Naopak meziroční pokles tržeb vykázaly reklamní agentury a průzkum trhu (o 4,0 %) a architektonické a inženýrské činnosti (o 0,4 %).

V administrativních a podpůrných činnostech tržby vzrostly o 2,2 %. Nejvýrazněji se nárůst projevil v oblasti pronájmu a operativního leasingu (o 5,7 %). Vyšších tržeb dosáhly také cestovní agentury (o 4,9 %), administrativní a kancelářské činnosti (o 2,9 %) a agentury práce (o 1,2 %). V ostatních odvětvích této sekce tržby meziročně klesaly, nejvýrazněji pak bezpečnostním a pátracím agenturám (o 6,1 %). Nižší tržby zaznamenaly také činnosti související se stavbami a úpravou krajiny (o 0,6 %).

Poznámky:
1) Pro účely Rychlých informací se do služeb zahrnují následující sekce: Klasifikace ekonomických činností – Doprava a skladování (H), Ubytování, stravování a pohostinství (I), Informační a komunikační činnosti (J), Činnosti v oblasti nemovitostí (L), Profesní, vědecké, a technické činnosti – bez činností Výzkum a vývoj a Veterinární činnosti (M bez 72 a 75), Administrativní a podpůrné činnosti (N).
2) Pro účely Rychlých informací se do sekce M – Profesní, vědecké, a technické činnosti nezahrnují CZ-NACE 72 – Výzkum a vývoj a CZ-NACE 75 – Veterinární činnosti.

Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Data za 2. čtvrtletí 2018 jsou předběžná; definitivní údaje za jednotlivá čtvrtletí roku 2018 budou známy v červnu 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…