Český statistický úřad: Ve třech obcích vybrali v sobotu nové zastupitele

21.06.2020 9:00

Voliči šli do volebních místností v obcích Kostelní Radouň na Jindřichohradecku, Žíšov na Táborsku a v obci Bernardov na Kutnohorsku. Počet zastupitelů klesl v těchto obcích pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O celkem 19 mandátů se ucházelo 35 kandidátů.

Český statistický úřad: Ve třech obcích vybrali v sobotu nové zastupitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Volební účast dosáhla 51,09 %. Mandát získalo dohromady 11 mužů a 8 žen. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 43,7 let. Nejstaršímu z nich je 64 let, nejmladšímu 28 let. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Kostelní Radouň, kde se jich k volbám dostavilo 53,04 %.

„Pracovníci Českého statistického úřadu musí být na zpracování výsledků plně připraveni bez ohledu na náročnost i rozsah voleb. Nejinak tomu bylo i v tomto případě, kdy na třech přebíracích místech i v ústředí ČSÚ zajišťovalo volby několik desítek osob,“ vysvětluje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Průměrný věk kandidujících byl 40,5 let. Nejmladšímu kandidátovi bylo 21 let, naopak nejstaršímu bylo v době konání voleb 64 let. O post zastupitele se ucházelo 16 žen, tj. 45,7 % z celkového počtu kandidátů.

Poslední okrsek byl zpracován ve 23.16 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…