Český statistický úřad: Vysoké školy v Česku studuje cca 300 tisíc studentů

12.05.2022 18:02 | Tisková zpráva

V roce 2021 studovalo zdravotnické obory na vysokých školách v Česku poprvé více osob než obory technické. Zatímco studentů mírně přibývá, počet absolventů se v Česku i nadále snižuje.

Český statistický úřad: Vysoké školy v Česku studuje cca 300 tisíc studentů
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Na konci roku 2021 studovalo na vysokých školách v Česku celkem 304,1 tis. studentů. Více než devět z deseti z nich se vzdělávalo na některé z 26 veřejných vysokých škol a 28 tisíc na jedné z 32 soukromých škol. Nejvíce studentů navštěvovalo Univerzitu Karlovu v Praze (50 tisíc), Masarykovu univerzitu v Brně (32 tisíc) a Univerzitu Palackého v Olomouci (23 tis.).

Na počátku tohoto století se počet studentů vysokých škol v Česku téměř zdvojnásobil, a to z cca 200 tisíc v roce 2001 na necelých 400 tisíc v roce 2010. Následujících devět let počet studentů v Česku každoročně výrazně klesal až na 289 tisíc v roce 2019. Tento dlouhodobý pokles se dotkl pouze studentů českého státního občanství a je daný demografickým vývojem. Na konci roku 2021 jich na vysokých školách v Česku studovalo 252 tisíc, tj. o 30 % (101 tis.) méně než před deseti lety. Za poslední dva roky se počet českých studentů zvýšil o 4 %.

Až do roku 2003 studovalo na vysokých školách více mužů než žen. Během následujících sedmi let však počet studentek převýšil jejich protějšky mužského pohlaví o téměř 30 %. V posledních třech letech studuje v Česku vysoké školy o čtvrtinu (33 tis.) více žen než mužů.

Počet cizinců na vysokých školách v Česku kontinuálně roste od roku 2001, v průměru o desetinu ročně. V roce 2021 u nás studovalo některou z vysokých škol 52 109 cizinců majících 165 různých státních občanství. Dvě pětiny byly slovenské státní příslušnosti, 16 % ruské a 9 % ukrajinské. Před dvaceti lety bylo v Česku na vysokých školách necelých deset tisíc cizinců.

„Největší pokles studentů postihl technické obory, růst naopak vykázala skupina oborů v oblasti zdravotní a sociální péče či v oblasti přírodních věd, matematiky a statistiky. Zdravotní a sociální péči v minulém roce studovalo 39,4 tis. osob, tj. o 12 % více než v roce 2010,“ říká Vendula Kašparová, z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Počet studentů technických věd, výroby a stavebnictví se v tomto období každoročně snižoval až na 38,5 tisíc v roce 2021, tj. o 40 % méně než v roce 2010. „V minulém roce tak poprvé zaznamenaly technické obory nižší počet studentů než obory zdravotnické. Před 20 lety byl přitom počet studentů technických oborů oproti skupině oborů zdravotnických téměř trojnásobný,“ dodává Vendula Kašparová.

Na rozdíl od počtu studentů, počet absolventů vysokých škol v Česku klesá i nadále. V roce 2021 absolvovalo vysokou školu v Česku 60 547 osob, o 2 400 méně než v roce předchozím a o třetinu méně než před deseti lety.

Další informace přináší publikace Studenti a absolventi vysokých škol v České republice.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…