Český statistický úřad: Vývoz i dovoz se meziročně mírně zvýšil

03.11.2017 14:40

Podle předběžných údajů skončila v září bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 20,2 mld. Kč, který byl meziročně o 0,8 mld. Kč vyšší.

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz se meziročně mírně zvýšil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkovou bilanci v národním pojetí (1) příznivě ovlivnil především meziroční růst přebytku obchodu motorovými vozidly o 2,1 mld. Kč, stroji a zařízeními o 1,7 mld. Kč a elektrickými zařízeními o 1,2 mld. Kč. Schodek se zmenšil u bilance s koksem a rafinovanými ropnými produkty o 1,7 mld. Kč a chemickými výrobky a přípravky o 1,4 mld. Kč.

Nepříznivý vliv na celkovou bilanci mělo hlavně prohloubení deficitu obchodu s ropou a zemním plynem o 3,7 mld. Kč a základními kovy o 2,4 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v září přebytkem 57,1 mld. Kč a byla tak meziročně o 7,3 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 6,7 mld. Kč na 35,7 mld. Kč.

Oproti srpnu 2017 se po sezónním očištění v národním pojetí snížil vývoz o 2,1 % a dovoz o 2,9 %. Trend vývoje ukazuje na stagnaci vývozu a pokles dovozu o 0,7 %.

V porovnání se stejným měsícem roku 2016 vzrostl vývoz o 1,8 % (na 293,8 mld. Kč) a dovoz o 1,6 % (na 273,6 mld. Kč).

V lednu až září 2017 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 139,3 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 9,7 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 5,9 % a dovoz o 6,7 %.

Další informace o zahraničním obchodu v národním pojetí najdete zde.

Informace o pohybu zboží přes hranice

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí (2) se v září 2017 v běžných cenách meziročně zvýšil vývoz o 1,3 % a dovoz o 2,1 %. Celkový vývoz zboží dosáhl hodnoty 354,8 mld. Kč a dovoz hodnoty 312,1 mld. Kč.

Podle dat Eurostatu byl v srpnu 2017 podíl České republiky na celkovém vývozu a dovozu Evropské unie 3,2 % a 2,9 %.

Podrobnější informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetí najdete zde.

Poznámky:

(1) Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.

(2) Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.

Údaje za firmy, které nesplnily zpravodajskou povinnost, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Firmy osvobozené od zpravodajské povinnosti byly odhadnuty podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Údaje roku 2016 jsou definitivní, údaje roku 2017 jsou předběžné. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…