Český statistický úřad: Vývoz meziročně klesl, dovoz stagnoval

09.07.2018 12:03

Bilance zahraničního obchodu skončila v květnu přebytkem ve výši 6,9 mld. Kč, který byl meziročně o 8,2 mld. Kč nižší. „V květnu se vývoz meziročně mírně snížil, dovoz zůstal na stejné úrovni jako v loňském roce. Do poklesu bilance zahraničního obchodu se nejvíce promítly horší výsledky obchodu s motorovými vozidly a větší deficit obchodu s koksem a ropnými produkty,“ říká Karel Král, ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Český statistický úřad: Vývoz meziročně klesl, dovoz stagnoval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Podle předběžných údajů skončila v květnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 6,9 mld. Kč, který byl meziročně o 8,2 mld. Kč nižší.

Celkovou bilanci v národním pojetí1) nepříznivě ovlivnilo zejména meziroční snížení kladného salda obchodu s motorovými vozidly o 4,7 mld. Kč a prohloubení deficitu bilance obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty o 3,0 mld. Kč, ostatními dopravními prostředky o 2,4 mld. Kč a chemickými látkami a přípravky o 1,3 mld. Kč.

Příznivý vliv na celkovou bilanci měl v meziročním srovnání hlavně menší deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 2,5 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v květnu přebytkem 55,9 mld. Kč a byla tak meziročně o 4,8 mld. Kč nižší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zvětšil o 3,6 mld. Kč na 47,8 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění v národním pojetí zvýšil vývoz o 0,4 % a dovoz o 2,5 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu o 0,1 % a růst dovozu o 0,8 %.

V meziročním srovnání klesl v květnu vývoz o 2,6 % na 305,1 mld. Kč, zatímco dovoz stagnoval na úrovni 298,2 mld. Kč. Květen 2018 měl stejný počet pracovních dní jako květen předchozího roku.

V lednu až květnu 2018 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 80,9 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 13,2 mld. Kč. Od začátku roku se meziročně snížil vývoz o 0,3 %, zatímco dovoz vzrostl o 0,6 %.

Další informace o zahraničním obchodu v národním pojetí ZDE.

Informace o pohybu zboží přes hranice

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí2) se v květnu 2018 v běžných cenách meziročně vývoz snížil o 2,2 %, přičemž dovoz stoupl o 0,5 %. Vývoz zboží dosáhl hodnoty 359,9 mld. Kč a dovoz zboží 331,1 mld. Kč.

Podle dat Eurostatu byl v dubnu 2018 podíl České republiky na celkovém vývozu a dovozu Evropské unie 3,2 % a 2,8 %.

Podrobnější informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetí ZDE.

Poznámky:
1)Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
2)Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.
Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Údaje roku 2016 jsou definitivní, údaje roku 2017 a 2018 jsou předběžné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…