Český statistický úřad: Vývoz motorových vozidel klesl téměř o polovinu

08.07.2020 10:58

Podle předběžných údajů skončila v květnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 1,3 mld. Kč, který byl meziročně o 22,0 mld. Kč nižší.

Český statistický úřad: Vývoz motorových vozidel klesl téměř o polovinu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkovou bilanci zahraničního obchodu1) se zbožím2) podstatně ovlivnily dopady opatření proti šíření koronaviru. Kladné saldo motorových vozidel se meziročně propadlo o 22,5 mld. Kč, z čehož vývoz klesl o 45,7 mld. Kč a dovoz o 23,2 mld. Kč.

Zhoršila se i bilance obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 6,6 mld. Kč, elektrickými zařízeními o 3,1 mld. Kč, textiliemi o 2,3 mld. Kč, stroji a zařízeními o 1,9 mld. Kč a pryžovými a plastovými výrobky o 1,5 mld. Kč.

Příznivě na celkovou bilanci působil zejména menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 5,3 mld. Kč (vlivem poklesu cen na světových trzích a nižšího dovezeného množství), základními kovy o 5,1 mld. Kč a chemickými látkami a přípravky o 4,7 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU273) skončila v květnu přebytkem 44,5 mld. Kč a byla tak meziročně o 16,4 mld. Kč nižší. Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se prohloubil o 6,2 mld. Kč a dosáhl 41,9 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 12,0 % a dovoz o 3,8 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu (o 1,9 %) a dovozu (o 1,5 %).

Ve srovnání se stejným měsícem roku 2019 klesl vývoz o 29,8 % na 232,1 mld. Kč a dovoz o 24,9 % na 230,8 mld. Kč. Květen 2020 měl o dva pracovní dny méně než květen 2019.

V lednu až květnu 2020 dosáhl přebytek obchodní bilance 16,9 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 71,2 mld. Kč. Od začátku roku klesl meziročně vývoz o 16,4 % a dovoz o 12,6 %.

Další informace o zahraničním obchodu se zbožím ZDE.

graf

Upozornění na změny:
Český statistický úřad změnil od roku 2020 doposud používanou terminologii a způsob prezentování údajů. Pod pojmem zahraniční obchod České republiky jsou prezentovány údaje, které jsou založeny na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty (dříve tzv. národní pojetí zahraničního obchodu). Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu je prezentováno pod pojmem pohyb zboží přes hranice. Bližší informace ZDE.
Počínaje zveřejněním dat za únor 2020 (6. 4. 2020) se změnil způsob zpřesňování dat zahraničního obchodu se zbožím. Při publikování dat referenčního období se zpřesní šest předcházejících měsíců. Všechny měsíce s předběžnými daty budou zpřesňovány vždy se zveřejněním údajů za leden, březen a červenec. Definitivní data budou publikována vždy v září následujícího roku.

Poznámky:
1) Bilance zahraničního obchodu (saldo) je rozdíl mezi vývozem (exportem) z České republiky a dovozem (importem) do České republiky.
2) Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
3) EU27 - od 1. února 2020 není Spojené království členem Evropské unie.

Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.
Údaje roku 2018 jsou definitivní, údaje za jednotlivé měsíce roku 2019 a 2020 jsou předběžné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…