Český statistický úřad: Zisk z cestovního ruchu v Česku dosáhl 295 miliard

28.02.2020 10:58

Česká ekonomika profituje z pozitivního vývoje cestovního ruchu. V roce 2018 v tomto oboru pracovalo 240,6 tisíce osob a tvořil 2,9 % HDP. Finanční přínos z turismu na našem území se zvyšuje nepřetržitě od roku 2011.

Český statistický úřad: Zisk z cestovního ruchu v Česku dosáhl 295 miliard
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkový objem výdajů za cestovní ruch v roce 2018 dosáhl 294,7 miliard korun. Jedná se o souhrnný ukazatel poptávky všech návštěvníků, kteří trávili svou dovolenou v Česku. V meziročním srovnání byl zisk oproti roku 2017 o 0,8 % vyšší. Příjezdový cestovní ruch reprezentovaný zahraničními návštěvníky tvořil více než 57 % (168,5 mld. Kč). Zbývající dvě pětiny finančních prostředků generovali tuzemští návštěvníci prostřednictvím domácího cestovního ruchu (126,2 mld. Kč).

„Českou republiku v roce 2018 navštívilo 36,3 milionu zahraničních hostů. Obdivují především naše památky a přírodu, ale rádi přijíždějí i za kulturními či gastronomickými zážitky nebo za kongresovou turistikou. Naopak čeští občané uskutečnili téměř 86 milionů cest v tuzemsku a 13 milionů cest do zahraničí,“ říká Marek Rojíček, předseda ČSÚ.

S rostoucí poptávkou se zvyšuje význam cestovního ruchu pro českou ekonomiku. Hrubá přidaná hodnota v tomto sektoru činila v roce 2018 celkem 132 mld. Kč, přičemž 74 % z toho připadlo na odvětví charakteristická pro cestovní ruch. Především služby ubytovacích zařízení, pohostinství, odvětví osobní dopravy, cestovní kanceláře, kulturní, sportovní a jiné rekreační služby.

Cestovní ruch dává práci více než 240 tisícům osob v Česku. Podíl na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství tvořil 4,4 %. „V roce 2018 pracovalo v cestovním ruchu 198,2 tisíce zaměstnanců. Dalších 42,4 tisíce představovaly sebezaměstnané osoby podnikající v oboru. V turismu tedy pracoval zhruba každý dvaadvacátý Čech,“ upřesňuje Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ.

Více informací přináší aktuálně publikovaná data na webu ČSÚ ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…