Český statistický úřad: Známe nejlepší statistické plakáty roku 2023

17.03.2023 15:16 | Tisková zpráva

Porota složená ze zástupců Českého statistického úřadu a Vysoké školy ekonomické v Praze vyhlásila výsledky národního kola 7. ročníku soutěže o nejlepší statistický plakát. Vítězné plakáty budou reprezentovat Českou republiku na mezinárodním kole soutěže, které se uskuteční v červenci v kanadské Ottawě.

Český statistický úřad: Známe nejlepší statistické plakáty roku 2023
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Letošního národního kola soutěže, konaného v rámci projektu statistické gramotnosti, se zúčastnilo 842 žáků ve 314 týmech na 37 školách. Soutěž je určena 1-5členným týmům žáků druhého stupně základních škol, studentů středních škol a bakalářských programů vysokých škol. Do národního finále postoupily nejlepší plakáty ze školních kol. Každá škola mohla odeslat pouze jeden plakát v dané věkové kategorii.

V dnešní dynamické době je jednou z klíčových dovedností práce s daty, jejich správné pochopení i vyhodnocení. Mezinárodní soutěž o nejlepší statistický plakát rozvoj těchto dovedností podporuje a pomáhá šířit statistickou gramotnost žáků a studentů,“ vysvětluje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Porotci hodnotili celkem 38 plakátů, z toho 13 v kategorii základních škol, 24 v kategorii středních škol a 1 v kategorii vysokých škol.

V kategorii základních škol zvítězil plakát Vývoj počtu obyvatel ve městech České republiky v letech 2000–2021 z dílny týmu žáků ze základní školy Litomyšl (U Školek). Na druhém místě se umístil plakát Psi v nouzi od týmu Gymnázia Teplice. Třetí příčku pak obsadil plakát Nezaměstnanost od žáků Gymnázia Dr. Emila Holuba v Holicích.

V kategorii středních škol za nejlepší označila porota plakát Spánkový režim od týmu Střední odborné školy pro administrativu Evropské unie, Praha 9. Druhé místo získal plakát Elektrická energie v ČR z SOŠ Schola Humanitas, Litvínov. Třetí příčku pak obsadil plakát Vánoce od týmu Střední školy vizuální tvorby, Hradec Králové.

V kategorii vysokých škol porota vítěze nevybrala. Všechny soutěžní plakáty jsou umístěny na webu soutěže ZDE.

Organizátory národního kola soutěže v České republice jsou již tradičně Vysoká škola ekonomická v Praze ve spolupráci s Českým statistickým úřadem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…