Český statistický úřad aktualizuje přístup k sezónnímu očištění HDP

12.05.2016 10:12

Český statistický úřad připravil nový přístup k sezónnímu očištění HDP. Zohledňuje tak významné změny na trhu související se zachycením daní z produktů, zejména z tabákových výrobků. Díky aktualizaci bude možné nadále poskytovat relevantní informace o aktuálním ekonomickém vývoji.

Český statistický úřad aktualizuje přístup k sezónnímu očištění HDP
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Aktualizovaný přístup k modelu sezónního očištění zohledňuje změnu sezónního chování HDP po roce 2013. „Nový model sezónního očištění bude aplikován na období od roku 2014. Díky tomu dojde ke zpřesnění zejména mezičtvrtletních indexů vývoje HDP. Tato skutečnost nebude mít vliv na tempa růstu HDP za celý rok 2014 a 2015,“říká ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Časová řada HDP před rokem 2013 bude i nadále očišťována dosavadním modelem.

Předběžný odhad HDP za 1. čtvrtletí 2016, včetně relevantní revize časové řady sezónně očištěných údajů od 1. čtvrtletí 2014, bude v souladu s Katalogem produktů publikován 17. května v 9:00. Popsané změny byly již 4. dubna představeny v rámci odborného semináře. Podrobnější informace byly rovněž publikovány ve Statistice&My (http://www.statistikaamy.cz/2016/04/sezonni-ocisteni-a-vypovidaci-schopnost-mezictvrtletnich-indexu-hdp/). Blíže se bude této problematice věnovat i článek v květnovém vydání tohoto časopisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…