Český telekomunikační úřad: Hackathon opět propojil otevřená data do zajímavých aplikací

18.09.2019 7:32

Rekordní počet institucí se letos zapojilo do třetího ročníku Hackathonu veřejné správy pořádané Nejvyšším kontrolním úřadem a Českým telekomunikačním úřadem. Svá otevřená data vývojářům poskytlo 20 veřejných institucí. Letos poprvé se do soutěže zapojili i zástupci samosprávy, a to města Praha, Brno a také Český rozhlas.

Český telekomunikační úřad: Hackathon opět propojil otevřená data do zajímavých aplikací
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Stejně jako v předešlých letech měli týmy i letos 24 hodin na to, aby vyvinuli aplikaci, která propojí datové sady do smysluplných kombinací. Z přihlášených 17 aplikací odborná porota vybrala tři nejlepší. Vítězný tým zasadil do souvislostí osm datových sad a vytvořil chatbota, který formou kvízu seznamuje uživatele s nejrůznějšími statistickými daty ze zvoleného regionu. Aplikace Statistika hrou má svou stránku i na Facebooku.

Bodoval také tým Střední školy zemědělské a potravinářské z Klatov s mapovou vizualizací Nebyty. Aplikace ukazuje přehled 734 obcí, ve kterých se za posledních 5 let nepostavil byt, dům ani jiná stavba, a zabývá se i příčinami tohoto stavu. Třetí místo obsadila aplikace Kam za vědou, která porovnává úspěch fakult českých vysokých škol podle toho, která získává nejvíce peněz na výzkumné projekty. Lze tak porovnávat počet projektů, akumulovanou sumu i přepočet na studenta.

„Větší otevřenost veřejné správy je pozitivní trend a každý ročník naší akce ukazuje, že je o tato data velký zájem. A konečně i stále více  institucí přichází na to, že dávat svá data k dispozici veřejnosti může do budoucna přinést řadu výhod a není důvod se otevřených dat bát,“ zhodnotil výsledky hackathonu předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.

Vítězné aplikace jsou ZDE. Jednotlivé projekty jsou zároveň volně k dispozici a je možné na ně navázat a dále je rozvíjet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…