Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva č. 3/2019

17.03.2019 21:38

Pokuta pro Českou poštu za nedodávání zásilek definitivně platí. Rozhodnutí ČTÚ o potrestání podniku za to, že v roce 2014 na jedné adrese na Jihlavsku přerušil na 37 pracovních dnů dodávání zásilek, potvrdil po Městském soudu v Praze i Nejvyšší správní soud. Informuje o tom dnes vydaná monitorovací zpráva.

Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva č. 3/2019
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Pošta přerušení dodávání zásilek odůvodnila údajným ohrožením doručovatelky dvěma psy za plotem. Chtěla tak využít ustanovení § 33 odst. 2 zákona o poštovních službách, podle kterého nemusí dočasně plnit poštovní povinnost, jestliže tomu brání překážky, které sama nevyvolala a jejichž vzniku nemohla ani při řádné péči zabránit. ČTÚ při místním šetření zjistil, že i když plot u schránky není vysoký, nebylo možné, aby se pes přes něj vyklonil tak, že by pro doručovatelku mohl představovat nebezpečí. Navíc, pokud do schránky pošta doručila oznámení o přerušení dodávání zásilek, sama tím prokázala, že jí ve splnění poštovní povinnosti nic nebránilo.

Monitorovací zpráva dále informuje o dokončení předběžné analýzy trhu mobilních služeb. Materiál dospěl k závěru, že na trhu potenciálně existuje tacitní koluze v otázce ceny mobilních dat. Rada ČTÚ odsouhlasila zahájení veřejné konzultace. Připomínky k dokumentu je možné uplatnit do 8. dubna.

V části věnované ochraně spotřebitele zpráva upozorňuje na rozšířenou praxi, kdy infolinky operátorů poskytují zákazníkům nepravdivá tvrzení, že ČTÚ jejich operátorovi zakázal poskytovat neomezená data, případně využívat data zpomalenou rychlostí po vyčerpání základního datového limitu. Proti takovým smyšlenkám se ČTÚ důrazně ohrazuje. Nikdy nevedl žádné řízení, ani nevydal žádné rozhodnutí, kterým by poskytovatelům jakkoliv bránil v možnosti nabízet neomezené internetové připojení. Pokud se operátor rozhodne po vyčerpání základního balíčku poskytovat službu dále zpomalenou rychlostí, je důležité, aby se tak dělo bez diskriminace jednotlivých aplikací nebo služeb. Nesmí tak docházet k tomu, že některé služby jsou zpomalené či zastavené, zatímco jiné nikoliv. Takové poskytování datových služeb by bylo v rozporu s evropským nařízením o přístupu k otevřenému internetu.

Monitorovací zpráva je ke stažení ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…