Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva č. 8/2021

20.08.2021 12:58

Novela zákona o elektronických komunikacích pomáhá spotřebitelům; problémy s příjmem DVB-T2 mohou mít na svědomí nekvalitní antény

Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva č. 8/2021
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

V srpnové monitorovací zprávě přinášíme článek s argumenty, proč by měla být přijata novela zákona o elektronických komunikacích ve verzi schválené poslaneckou sněmovnou. ?Podrobně se také věnujeme problémům s příjmem signálu DVB-T2 – na vině jsou často nekvalitní antény.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

Jak jsme již informovali v minulé tiskové zprávě, Senát ČR se rozhodl vrátit novelu zákona o elektronických komunikacích k opětovnému sněmovnímu projednání s pozměňovacími návrhy. Cílem jednoho z nich je snaha zcela vypustit přísnější pravidla pro telemarketing a zachovat tak stávající praxi, která ovšem dle Úřadu neprospívá spotřebitelům. V monitorovací zprávě odpovídáme na některé časté dotazy a reagujeme na zbytečné obavy.

S přechodem na nový systém televizního pozemního vysílání DVB-T2 se množí stížnosti na kvalitu televizního příjmu. Při místním šetření ale technici ČTÚ často narazí na problém v anténě nebo přijímací soustavě (rozvod, zesilovače a další) v místech, kde je televizní příjem DVB-T2 signálu jinak bezproblémový.  Právě nevhodná anténa tak často bývá zdrojem problémů s příjmem i výpadků signálu, nebo příjem dokonce úplně znemožňuje. Přinášíme osvětový článek s příklady vhodných i nevhodných antén pro příjem signálu v novém formátu.

V přehledu stížností za II. čtvrtletí 2021 evidujeme zvýšený počet stížností právě na oblast nevyžádaného nabízení reklamy v rozporu se zákonem, čemuž se věnujeme i v úvodním článku. To dokládá, že po novele zákona o elektronických komunikacích ve sněmovní verzi je ze strany spotřebitelů poptávka. V rámci přehledu stížností přinášíme i srovnání způsobů, jakými se veřejnost může na ČTÚ obracet (dotazy vs. námitky či stížnosti) a popisujeme výhody jednotlivých druhů podání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…