Český telekomunikační úřad bude nově dohlížet na online platformy a vyhledávače

24.02.2023 7:34 | Tisková zpráva

Český telekomunikační úřad nově převezme dozor nad online zprostředkovatelskými službami a internetovými vyhledávači.

Český telekomunikační úřad bude nově dohlížet na online platformy a vyhledávače
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Novelu zákona č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti dnes schválil Senát Parlamentu ČR. Nyní poputuje k podpisu prezidenta. Hlavním cílem novely je vytvoření férovějšího prostřední a rovnějších podmínek ve vztahu mezi poskytovateli online zprostředkovatelských služeb a podnikateli, kteří těchto služeb využívají. To by mělo vést i k lepšímu fungování evropského digitálního trhu. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí

Novela zákona vznikla z důvodu adaptace nařízení Evropského parlamentu a Rady ze dne 20. června 2019 o podpoře spravedlnosti a transparentnosti pro podnikatelské uživatele online zprostředkovatelských služeb, známého pod zkratkou „P2B nařízení“.

Díky novele zákona získají zejména menší podnikatelé snadnější přístup ke spotřebitelům prostřednictvím online zprostředkovatelských služeb, účinnější možnosti nápravy a řešení sporů s poskytovateli těchto služeb. Konkurenční, spravedlivé a transparentní online prostředí má pak zásadní význam i z hlediska podmínek pro spotřebitele.

„Úřad je na výkon nových pravomocí připraven a chápe je jako výzvu posunout se vpřed směrem k digitální agendě. Již jsme zřídili nové oddělení dozoru specializovaných agend. Jeho počátečním úkolem je zejména správně nastavit postupy pro řešení konkrétních podnětů na porušení zákona, následně provádět kontroly obchodních podmínek, šetřit jednotlivé případy, uveřejňovat rozhodnutí a případně udělovat pokuty,“ uvedl předseda Rady ČTÚ Marek Ebert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…