Cestujte časem prostřednictvím soutěže Moravské zemské knihovny v georeferencování

21.07.2020 12:17

Moravská zemská knihovna (MZK) v rámci projektu Staremapy.cz opět po roce přináší soutěž v georeferencování. Široká veřejnost bude moci jejím prostřednictvím například nahlédnout, jak vypadaly mapy jižní Moravy či přímořských oblastí Evropy na mapách z 16. století a jak se jejich území proměňovalo. Soutěž startuje 8. 7. 2020 na portálu Staremapy.cz

Cestujte časem prostřednictvím soutěže Moravské zemské knihovny v georeferencování
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

Georeferencování by se dalo popsat jako hledání, srovnávání a zanášení totožných bodů do zdigitalizovaných historických a současných map prostřednictvím online aplikace. Na webu Staremapy.cz si po rychlé registraci mohou zapojení soutěžící georeferencování sami vyzkoušet.

Na jedné straně obrazovky počítače naleznou současnou mapu jimi vybraného území, a na straně druhé naopak historickou mapu, ve které dohledávají a prostřednictvím bodů označují totožné lokality. Tím pomáhají odkrývat zapomenutý obsah starých map. Na základě zadávaných dat si mohou poté např. v Google Earth vytvořit přitažlivou 3D vizualizaci starých map nebo vrstvením přes sebe porovnávat starší mapy se současnými satelitními snímky.

Data získávaná georeferencováním napomáhají kartografům, vědcům a knihovníkům při jejich práci s digitalizovanými starými mapami. 

MZK pro soutěž přichystala několik tisíc map, mezi kterými se mimo jiné objeví skeny map ze dvou desítek starých atlasů z 16. až 18. století, kterými knihovna disponuje ve svých virtuálních sbírkách. Organizátoři soutěže lákají na možnost prohlížet a georeferencovat kupříkladu raritní mapy z portolánového atlasu z konce 16. století nebo námořního atlasu vytvořeného holandským kartografem Lucasem Janszoonem Waghenaerem. Jde o jeden z nejstarších a nejvzácnějších atlasů ze sbírek MZK, obsahující námořní navigační mapy, které zachycují pobřežní oblasti Evropy, Afriky i Ameriky. K dispozici budou také historické mapy z našeho území.

„Georeferencování svým způsobem přináší možnost cestování časem v době, kdy reálně vycestovat nemůžeme. Skrze cenné staré mapy mohou zapojení uživatelé nahlédnout místa dávno minulá nebo pozorovat jejich proměnu v mapách v průběhu staletí. Současně také mohou obohatit své geografické znalosti,“ říká Miloš Pacek z MZK. Pro nejaktivnější soutěžící jsou nachystány ceny v podobě hodnotné literatury o starých mapách a jejich historickém vývoji. Soutěž končí 31. 8. 2020 a vyhlášení vítězů proběhne v půli září. Bližší informace o projektu najdete na webu Moravské zemské knihovny www.mzk.cz a portálu www.staremapy.cz.

Projekt Staré mapy již řadu let napomáhá lepšímu zpřístupnění historických map široké veřejnosti. Staré mapy uložené ve sbírkách českých paměťových institucí, které v posledních letech procházejí digitalizací, jsou díky pomoci zapojených dobrovolníků opatřovány údaji o jejich geografickém umístění. Takto získaná data následně zjednodušují vyhledávání těchto map v katalozích a mezinárodních vyhledávacích databázích. Georeferencované mapy z Moravské zemské knihovny i dalších tuzemských a zahraničních mapových sbírek je možné najít prostřednictvím portálu OldMapsOnline.org. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…