Člen Open-source Aliance uvolnil první otevřenou aplikaci. Spisová služba je dostupná ke stažení zdarma

08.07.2020 20:16

Spisovou službu postavenou na open-source řešení uvolnila od 1. července v beta verzi pro všechny zájemce jak z veřejné správy, tak komerčního sektoru, společnost ISFG, Information Systems Factory Group s.r.o, člen Open-source Aliance.

Člen Open-source Aliance uvolnil první otevřenou aplikaci. Spisová služba je dostupná ke stažení zdarma
Foto: osvs.cz
Popisek: Open-source Aliance - logo

„Loni jsme na jednání podvýboru pro veřejnou správu a E-Government v Poslanecké sněmovně představili svou vizi a poslání, co chceme dokázat v oblasti zavádění open-source řešení ve veřejné správě. Poslanci jednohlasně náš koncept odhlasovali. Do roka jsme fakticky všechno, co jsme na tom podvýboru řekli, splnili,“ uvádí Pavel Dovhomilja, předseda představenstva Open-source Aliance.

Spisová služba SpisUm je jedním z prvních fyzických výstupů od stávajícího člena Open-source Aliance. Je to otevřená, jednoduchá a přehledná aplikace, která splňuje zákonné požadavky a národní standardy pro elektronickou spisovou službu a v prvé řadě je všem dostupná. Zdarma si ji může stáhnout a používat kdokoli. „Faktický každý úřad si může tuto spisovou službu, která má otevřený zdrojový kód, nainstalovat, požádat o součinnost s pilotním řešením, osahat si ji a začít používat v ostrém provozu,“ vysvětluje Pavel Dovhomilja.

Úvodní obrazovka pYi loginu do systému

Úvodní obrazovka při loginu do systému

Klíčovou vlastností aplikace SpisUm je jednoduchost. Přehledné menu a jeho forma rozdělení do kategorií naviguje uživatele na první pohled, co hledá, a kde to najde. Uživatelům se nabízí i možnost zobrazení náhledu souborů přímo při práci s dokumentem. Využití zautomatizovaných uživatelských kontrol, upozorní uživatele, z jakého důvodu například není daná akce proveditelná a on nad tím nemusí přemýšlet.

Uživatelé této spisové služby budou mít všechny dokumenty na jednom místě, dohledatelné, zálohované a přístupné odkudkoliv. Dokumenty pak mohou snadno a transparentně spravovat v elektronické podobě během celého jejich životního cyklu od vytvoření až po skartaci. Aplikace SpisUm je plně kompatibilní s GDPR a pravidly pro kybernetickou bezpečnost.

Zpracování dokumentu v podateln

Zpracování dokumentu v podatelně

„Používání tohoto produktu by mělo přinést ekonomickou úsporu. Já teď očekávám, že spisovou službu nasadíme v pilotním projektu do ostrého provozu a začneme vypočítávat, kolik daná organizace či úřad jejím zavedením v open-source řešení, ušetří finančních prostředků,“ dodává nakonec předseda představenstva Open-source Aliance.

O Open-source Alianci:
Tento spolek vznikl s ambicí sdružovat open-source lídry a experty z oblasti ICT a digitalizace, technologických partnerů i akademické půdy. Prostřednictvím těchto subjektů vytvářet podmínky, které díky adopci open-source řešení povedou k efektivnímu, bezpečnému a modernímu způsobu nakládání s daty v oblasti veřejné správy. Posláním Aliance je také adopce již existujících a osvědčených řešení v zahraničí, a soulad s národní strategií pro digitalizaci veřejné správy a odbourání legislativních nebo jiných zákonných překážek, které dnes brání plnému využití open-source principů v oblasti veřejné správy. Více na: osaliance.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…