Člověk v tísní uvolňuje 500 tisíc korun na pomoc Ukrajině

27.01.2014 19:05

Člověk v tísni uvolňuje 500 000 Kč z Klubu přátel na pomoc Ukrajině. Podpora bude směřovat obětem násilí, cílených perzekucí a pronásledování v době protestů, v případě potřeby také jejich rodinám. Zejména je určena na lékařskou pomoc, právní pomoc a dlouhodobě na rozvoj ukrajinské občanské společnosti a nevládních organizací.

Člověk v tísní uvolňuje 500 tisíc korun na pomoc Ukrajině
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

„Situaci od počátku s napětím sledujeme a snažili jsme se, spolu s mnoha dalšími z Evropy, pokojné demonstrace a účastníky v první fázi podpořit alespoň symbolicky. Do Kyjeva tak například mířili české kapely zahrát na náměstí Majdan. Nyní, s eskalací násilí a zhoršováním se situace, i v souvislosti s narychlo přijatými zákony a sílícím zadržování a zatýkání reagujeme na okamžitou potřebu pomoci. Jde o konkrétní případy lidí. Krom přímé pomoci obětem násilí a jejich rodinám bude pravděpodobně narůstat potřeba právní pomoci zadrženým.“ říká ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Stále častěji se objevují případy násilí na demonstrantech, aktivistech či novinářích, ať už ze strany zásahových jednotek nebo neidentifikovaných útočníků. V posledním týdnu tak byli například z nemocnice uneseni neznámými pachateli Igor Lucenko a Jurij Verbickij. Lucenko později vypověděl, že únosci oba muže odvezli do lesa, brutálně je bili a zároveň se vyptávali na organizaci demonstrací a jejich roli v nich. Verbickij byl den po únosu nalezen mrtev. Podle Human Rights Watch existují důvody si myslet, že únosci jednali „v součinnosti s policií nebo tajnými službami“. Dva demonstranti byli v posledním týdnu zastřeleni, podle některých svědectví sniperem. 

Demonstrace začaly v listopadu jako výraz nespokojenosti občanů nad rozhodnutím prezidenta Janukovyče nepodepsat asociační dohodu s EU, které vnímali jako ohrožení proevropského směřování země. Po pokusech úřadů o násilné rozehnání postupně protesty zesílily, až se začátkem prosince na největší z demonstrací sešlo asi půl milionu lidí.

V minulý týden navíc vešel v platnost balík represivních zákonů, které podobně jako v Rusku nálepkují neziskové organizace jako „zahraniční agenty“, omezují svobodu médií a internetu a zavádějí celou řadu nových zákazů (např. zákaz automobilistům vytvářet kolony větší než pět aut nebo zákaz postavit na ulici stan).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…