Čmelák: Proč město neumí hospodařit jako přátelé politiků?

12.12.2012 9:33

4 164 000 Kč. Takový byl čistý zisk z transakce prodeje pozemků pod dnešním obchodním domem Interspar v Budyšínské ulici pro majitele společnosti Department Store 2000. Tato společnost, kde figurují majitelé firmy Syner, ale i další vlastníci krytí anonymními akciemi, koupila od města v červnu 2006 pozemky od města Liberec, aby je o necelých pět měsíců přeprodala investorovi se ziskem více jak čtyři miliony. Klíčové postavy těchto obchodů se pak stali vlastníky luxusních nemovitostí na jedné pražské adrese.

Čmelák: Proč město neumí hospodařit jako přátelé politiků?
Foto: Čmelák
Popisek: Občanské sdružení Čmelák - Společnost přátel přírody

V červnu roku 2005 schválilo Zastupitelstvo města Liberce prodej pozemků v Budyšínské a Durychově ulici v místě, kde nyní stojí supermarket Interspar. Nabyvatelem těchto parcel se stala společnost Department Store 2000, v jejíž orgánech v té době figurovali majitelé firmy Syner Petr Syrovátko a Jiří Urban. Vlastníci firmy jsou ovšem kryti listinnými akciemi na majitele.

O rok později (červen 2006) proběhl prodej a město získalo za pozemky 20 614 000 Kč. Město si nenechalo udělat znalecký posudek a přistoupilo na dohodu s firmou Department Store 2000 a za metr čtvereční tak získalo 2000 Kč. Department Store 2000 již předtím vykoupil další pozemky v místě od soukromníka (někdejší myčka) za nesrovnatelně vyšší částky. Už v říjnu 2006 pak prodala firma Department Store 2000 tytéž pozemky firmě Valdelen, a.s. (pozdější I.S. Liberec – majitel supermarketu Interspar) za 30 278 036 Kč. Znalecký posudek provedl Josef Nadrchal a ocenil je na 2 879 Kč za metr čtvereční.

Po odečtení prostředků na výkup parcel od soukromníků tvořil čistý zisk pro Department Store 2000   během necelých pěti měsíců 4 164 000 Kč. Na pozemcích poté vyrostl supermarket Interspar, který stavěla firma Syner za 240 000 000 Kč.

Společný obchod mezi zástupci IS Liberec (zajištěnou kapitálem ING), majitelé Department Store 2000, zástupce firmy Syner a někdejšího primátora za ODS Jiřího Kittnera zřejmě tak spojil, že si následující rok všichni nakoupili luxusní byty v „Charles de Gaulle residence“ ve stejnojmenné ulici v pražské Bubenči.

„Opět se opakuje stejný příběh – jakoby přihlouplé město nechává vydělat kamarády jeho vlastních čelných politiků. Kdo na tom vydělal ještě, to se můžeme, díky listinným akciím na majitele,jen ptát, ale myslím, že to nebude zas tak těžká hádanka. Rovněž skutečnost, že se zainteresovaní klíčoví hráči poté sešli pod jednou střechou v luxusní nemovitosti, bude zajisté také „náhoda“...“ říká Jaroslav Tauchman z o.s.Čmelák.

„Možná někdo může namítnout, že se jedná "jen" o 4 milióny, jenže i díky takovýmto malým domů se za uplynulých 10 let z Liberce stalo druhé nejzadluženější město v ČR.“, dodává Jan Korytář ze Čmeláka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …